Gazdaság

Kikerülték a közbeszerzéseket az MNB alapítványai

Matolcsy-Gyorgy(960x640).jpg (Array)
Matolcsy-Gyorgy(960x640).jpg (Array)

Az MNB-alapítványok szabálytalanul kötötték minden 10. szerződésüket, állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálata – írta a hvg.hu.

A legtöbb jogsértés az alapítványok ingatlanügyleteihez kötődik. Rendszeresen kötöttek közbeszerzést megkerülő ügyleteket.

„Ez már a múlté” – állította a HVG kérdésére az alapítványok közös kommunikátora. “A Pallas Athéné alapítványok tavaly önként bejelentkeztek a közbeszerzési törvény hatálya alá, és haladéktalanul megkezdték a szerződések felülvizsgálatát és megszüntetését. Azóta mindent közbeszerzés útján bonyolítanak le” – közölték az MNB-nél.

Korábban a Fővárosi Főügyészség és az Állami Számvevőszék több mint 100 vizsgálatot kezdeményezett azért, mert a Pallas Athéné alapítványainál versenyeztetés nélküli beszerzések voltak, és eddig 86 millió forint bírságot szabtak ki.

A Fővárosi Főügyészség kérésére a Közbeszerzési Döntőbizottság például az Ybl-villa felújítása körül 9 szerződést vizsgált, és hétnél jogsértést talált, ehhez képest a felújítás második ütemére megint az előző kör nyertesei futottak be.

Újabb bíróság mondta ki jogerősen, hogy közpénzt kezel az MNB alapítványa
A bíróság szerint mégsem vesztette el az MNB-alapítványok vagyona a közpénzjelleget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik