Gazdaság

Horvát miniszter: Meglepő, hogy a magyar kormány nem támogatja az OECD-tagságot

Szokatlannak és meglepőnek nevezte a horvát gazdasági miniszter, hogy Magyarország bejelentette: nem támogatja Horvátország csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) a Mol-lal kapcsolatos horvát magatartás miatt. Martina Dalic ugyanakkor biztos benne, hogy a kétoldalú kapcsolatokban sikerül megoldást találni a problémára.

Horvátországnak az a célja, hogy csatlakozhasson az OECD-hez, ahhoz a szervezethez, amelynek közel az összes uniós tagállam és a világ leggazdagabb országai is tagjai,

– mondta a miniszter – aki egyben a kormány alelnöke is -, majd kiemelte: az OECD-tagság fontos, hogy Horvátország még jobban meg tudja erősíteni gazdaságát és felhasználhassa azt a tudást, amelyet a szervezet a tagjainak biztosít. „Ezért ragaszkodunk célunk eléréséhez.”

A Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken közölte: Magyarország sem Horvátország, sem Románia csatlakozási kérelmét nem támogatja az OECD-be. Románia esetében a marosvásárhelyi katolikus iskola bezárásával, Horvátország esetében pedig a Mol horvátországi beruházása körül kialakult helyzettel, valamint a Mol vezetőjével szembeni horvát magatartással indokolták a támogatás megtagadását.

Szlovénia a tagországok uniós nagyköveteinek szerdai ülésén jelentette be, hogy nem támogatja Horvátország OECD-tagságát. Karl Erjavec szlovén külügyminiszter szerint azzal, hogy Horvátország nem hajlandó végrehajtani a nemzetközi döntőbíróság szlovén-horvát határvita rendezéséről hozott júniusi ítéletét, megsérti a jogállamiságot és nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot. „Ezért nem felel meg a követelményeknek” – szögezte le.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik