Gazdaság

Ma 10-kor újraindult a sztrájk a Tesconál

A Tesco-alkalmazottak között meghirdetett sztrájk péntek délután 4-kor kezdődött és éjfélig tartott, úgyhogy most még pár óráig nincs munkabeszüntetés, aztán délelőtt 10-től megint.

Hogy pontosan hol teszik le a munkát az alkalmazottak, és hányan, arról nincs információ, a pénteken kezdődött sztrájknál is folyamatosan változott a helyzet. A nap folyamán beszámolunk az áruházi helyzetről.

A Tesco tájékoztatása szerint pénteken az áruházak 10 százaléka zárt be a sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában volt tapasztalható valamilyen fennakadás. A szakszervezet példátlanul sikeresnek tartotta a sztrájkot, mivel a dolgozók szép számmal csatlakoztak a munkát beszüntetőkhöz.

A vecsési áruházban lézengtek a vevők péntek késő délután, aztán miközben telefonon beszéltünk az egyik szakszervezeti vezetővel, ő folyamatosan kapta az információkat arról, hogy az ország mely pontján nőnek a sorok a kasszáknál, hol nagy a fejetlenség, vagy épp hol áll be a regionális kereskedelmi igazgató a hentespultba kiszolgálni a vevőket. Gyöngyösön verekedéssé fajult a vásárlók közötti feszültség.

A sztrájkot a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) hirdette meg.

A fogarasi úti Tesco személyzeti bejáratánál sztrájkolnak a dolgozók. Fotó: Balogh Zoltán, MTI

A Tesco közölte, hogy ezen a hétvégén is az áruházláncot választó 3,3 millió vásárlójának színvonalas kiszolgálására fókuszál, és arra törekszik, hogy boltjai a sztrájk idején is a megszokott rend szerint működjenek, a munkabeszüntetés miatt kieső munkaerő pótlására a vállalat diákmunkát rendelt a törvényi előírásokkal összhangban.

A szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen. Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról.

A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik