Gazdaság

Rengeteg várakozással járhat a táppénzigénylés

A táppénzigénylést fél évvel a cégkapu bevezetése előtt terelte elektronikus útra a kormány, aztán július elsejétől kötelezővé tették az elektronikus ügyintézést – emlékeztet a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) Facebook-oldalán. Ahhoz pedig, hogy elektronikus úton lehessen beadni a táppénzigénylést, előzetes papíralapú regisztrációra volt szükség. A regisztrációs kérelmek többsége július első napjaiban érkezett meg a kormányhivatalokhoz, több százezer munkáltatótól. De úgy tűnik, ezeket a kérelmeket még nem sikerült feldolgozni. Mindenesetre az elektronikus ügyintézés finoman szólva sem zökkenőmentes. Pedig már szeptembert írunk.  Budapesten például papíralapon kérik az igényléseket, mondván, hogy még nincsenek feldolgozva a regisztrációk. Máshonnan meg jelezték könyvelők, hogy rengeteget kell várni a papíralapú kérvények feldolgozására.

És mivel az EMMI-n belül az egészségbiztosítási helyettes államtitkári pozíció továbbra is betöltetlen, így az egyesület sem tudott a kérdésben hová fordulni.

Az MKOE egyébként hivatali forrásokból úgy értesült, hogy a szakmai felügyelet ellátó NEAK vezetői és a kormányhivatal érintett hivatalnokai megállapodtak néhány napja: nem kell a kötelező elektronikus igénylés, visszaállnak a papíralapú kérelmek befogadására.Vagyis tulajdonképpen szembemegy a hivatal a kormánnyal, hogy lehessen táppénzt igényelni. A belső ügyrendi megállapodás megoldást jelenthet a hegyekben álló elektronikus ügyintézési kérelmek elbírálására is.

  • A jó hír az, hogy a már feldolgozott regisztráltaknál az elektronikus táppénz-igénylések befogadása zavartalanul zajlik, abban az egyesület tagjai se tapasztaltak problémákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik