Gazdaság

Magán jachtkikötő épülne a siófoki szabadstrandnál

100 férőhelyes magán jachtkikötővel tennék tönkre az utolsó balatoni szabadstrandok egyikét Siófok Aranyparton. A tervek előzetes engedélyeztetés alatt állnak, a helyiek közül azonban többen is tiltakoznak a beruházás ellen – írta az Mfor.hu.

Az kikötő az Arany Apartmanok elé, a Balatonba szigetszerűen benyúlva épülne meg A luxusapartmanok tulajdonosai a honlap szerint az örök panoráma mellett számos szolgáltatást is élvezhetnek kezdve a 24 órás portaszolgálattól, a gyermekjátszótéren át a saját úszómedencéig, mindez azonban még saját jachtkikötővel is kiegészülne a tervek szerint. A szándék tehát adott, és lehetőség is van a magánkikötőre az adott, Natura 2000-es területen a helyi szabályozási terv szerint.

Az  Országos Területrendezési Terv, valamint a Balaton törvény Siófokon 3 helyen jelöl ki vitorláskikötő építésére lehetőséget. Ezek közül kettő már megvalósult, egyik Balatonszéplakon, a másik Siófok központi részén a Bahart kikötő mellett. A Siófoki Szabályozási Terv kötelezően kell, hogy figyelembe vegye a Balaton törvény előírásait, azzal ellentétes rendelkezés nem fogalmazható meg benne – tájékoztatta a portált Kónyáné dr. Zsarnovszky Judit, Siófok jegyzője.

Mivel NATURA 2000 területen tervezik a beruházást, a jogszabályok szerint csak közérdek igazolása és igazoltsága esetén engedélyezhetnék a kikötő építését. A kérelmező szerint a közérdek ezzel igazolható:

„Nagyobb hazai és nemzetközi vitorlás sportesemények megrendezéséhez is fontos a kapacitás bővítése. El kellene érni, hogy az a társadalmi réteg aki e sportnak híve és tehetős ne idegen országban (Horvátországban) építse fel azt az ingatlanát és költse pénzét melyre igénye van. Nem jelentéktelen ez a réteg.

Hogy végül lesz-e valami a tervekből vagy nem, az még kérdéses a portál szerint. Például a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya már két döntésében állapította meg, hogy a jogszabályi rendelkezések alapján a kikötő megvalósítására nem adható ki az engedély. És a lakossági tiltakozás sem elhanyagolható. A beruházó Divinus Yacht Club pontokba szedve cáfolta az aggodalmakat, és azt is elárulták, hogy

annak idején nyilvános pályázaton a siófoki önkormányzat a kemping értékesítési árát éppen az előtte kialakítható kikötő létesítési engedélyének a lehetőségével srófolta fel. Mi ennek tudatában és birtokában vásároltuk meg ezt a területet.

A portál egy látványtervet is közölt, íme, így nézne ki a tervezett kikötő:

A nyitóképen Balatonfenyvesen készült. Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik