Gazdaság

Kósa Lajos 2,7 millió inaktív nyugdíjast mozgatna meg

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) szervezésében magánszemélyek megalakítják a Takarékos Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet, az új szövetkezetbe a cégbejegyzést követően várhatóan év végétől lehet majd belépni – jelentette be Turi Dénes, az OTSZ elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Tolonganak a cégek, hogy minél több nyugdíjast tudjanak munkára fogni
Van olyan autóipari beszállító, amely még a gyártósort is átalakította, hogy le tudjanak ülni a szalag mellé nyugdíjas munkavállalók.

A nyugdíjas szövetkezetek egyik ötletgazdája, Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a nyugdíjasok foglalkoztatására folyamatos volt a társadalmi és a piaci nyomás. Van 2,7 millió inaktív ember, akik valamilyen nyugdíjszerű ellátásra jogosultak, nekik szeretnének lehetőséget adni, mert óriási erőforrást jelentenek.

Az ONYF statisztikája szerint egyébként júliusban Magyarországon összesen alig több mint 2 millió (2,02 millió) öregségi nyugdíjas volt, ennél kicsivel többen, 2,16 millióan kaptak nyugellátást. A nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságokban részesülők száma pedig 2,6 millió volt.

Turi Dénes elmondta: a kedvező, államilag támogatott foglalkoztatási formával az alapítók azt szeretnék elérni, hogy a takarékok vállalati ügyfeleitől nyugdíjba ment dolgozókat a vállalkozói szektorban visszafoglalkoztassák.

A szövetkezetbe minden öregségi nyugdíjas beléphet, a szövetkezeti szabályzat elfogadásával – mondta Turi Dénes.

Kósa Lajos hangsúlyozta: szeretnék elérni, hogy a diákszövetkezetekhez hasonlóan, két éven belül legalább 800 ezer és 1 millió közötti nyugdíjas tartozzon a szövetkezeti világhoz. Hozzátette: sok munka van a rendszer kialakításával, amelyet a cégformákhoz hasonlóan pártsemlegesen kezelnek, mivel ezzel a nyugdíjasok aktivitásukat önkéntesen meghosszabbíthatják.

Turi Dénes kiemelte: az OTSZ az egész országban jelen van, a lakossági megtakarítások jelentős részét kezelik. A szövetkezetek hatalmas bizalmi tőkével rendelkeznek az ügyfeleknél, erős társadalmi igény van a nyugdíjasok foglalkoztatására. A tagfelvételi kérelmeket a szövetkezet budapesti székhelyén és a megyeszékhelyeken, takarékszövetkezeti fiókokon belül kialakítandó szövetkezeti irodákban lehet majd benyújtani, mintegy 1200 helyen – sorolta.

Munka nyugdíj mellett: kell a pénz, de a hasznosság érzése legalább ennyire fontos
Két-három hét még, mire megjelennek az állásajánlatok az elsőként bejegyzett nyugdíjas szövetkezetnél. Az áruházláncok nagy része számít a nyugdíjasok munkájára.

Fiák István, az iskolaszövetkezeti rendszert hungarikumnak nevezte, a diákok a tanulmányaik mellett jogi védelemben dolgozhatnak. Közölte, hogy 129 iskolaszövetkezet létezik, 130 ezer diák taggal, amelynek évente 10 ezer megbízója van. A diákok 41,5 milliárd forint árbevételt termeltek egy év alatt, amelynek 85 százaléka a saját jövedelmük – ismertette. Elmondta: a megbízóik évről évre azzal keresték meg őket, hogy ne csak diákok, hanem nyugdíjasok is részt vehessenek a rendszerben, visszafoglalkoztathatóak lehessenek. A megoldást a Fidesz-frakció találta meg, az új konstrukció sok cég munkaerőhiányán segíthet – jelezte.

Kósa Lajos a magyar munkaerőpiacon fontosnak nevezte azt a rugalmasságot, amit a szövetkezeti forma biztosít, a szövetkezeti szerződés vállalkozási szerződésnek felel meg. A szövetkezeti rendszer jogi szabályozását fokozatosan alakították ki, és dolgoznak további, speciális társadalmi csoportok bevonásán is – mondta.

Közölte, a munkaadói oldalról is jelentős az érdeklődés a foglalkoztatási forma iránt. A szövetkezeti rendszerben dolgozókat az unió úgy kezeli, mintha a munka törvénykönyve szerint dolgoznának, mivel nincs szövetkezeti irányelve. A V4 elnökségben azonban szeretnék elérni, hogy legyen szövetkezeti irányelv – mondta. Eddig 19 nyugdíjas szövetkezetet hoztak létre az országban, és információik szerint ugyanennyi lehet bejegyzés alatt.
Turi Dénes közölte: a nyugdíjas szövetkezetek megalakulását a július elejétől hatályos szövetkezeti törvény teszi lehetővé. A jogszabály szerint a nyugdíjasoknak a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel. A munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják. A cégeknek azért előnyös ez a konstrukció, mivel a munkavégzés költségét nem terhelik a közterhek – ismertette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik