Gazdaság

Kivándorlás helyett: jön a lista a 100 legjobb magyar munkahelyről

Nem a legjobb munkahelyet keressük, hanem a legjobb százat

– mondta Balogh Péter a DreamJo.bs állásközvetítő portál társalapítója, akinek cége szerethető magyarországi munkahelyeket keres, hogy itthon maradjanak az elvándorolni vágyó fiatalok.

A portál célkitűzése, hogy bemutassa azokat az itthoni kis- és középvállalkozásokat, amelyek remek példával járnak elöl abban, hogyan lehet a kollégáik számára olyan környezetet teremteni, amiben öröm dolgozni.

Nem feltétlenül a babzsákra és csocsóasztalra kíváncsiak, Balog szerint egy debreceni könyvelőiroda is lehet szexi. 

Balogh Péter. Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ennek érdekében útjára bocsátották a Szerethető Munkahely Díjat, amelyre a 250 főnél kevesebbet foglalkoztató kis- és középvállalatok nevezhetnek szeptember 7. és október 22. között. A pályamunkákat szakmai és közönségzsűri értékeli, amelyből kiválasztják a legjobb száz munkahelyet.

Ez a cégeknek is jó, hiszen:

  • A nevezés ingyenes, egyszerű, és csapatépítésnek sem utolsó
  • Szakmai zsűri értékeli a cég munkáltatói márkáját, amiből sokat lehet tanulni
  • A cég térképre kerül, országszerte megismerhetik a nevüket, mint szerethető munkahelyét

A jelentkezéshez regisztráció kell, és egy szakmai kérdőív kitöltése. Többek közt arra kíváncsiak a szervezők, mennyire összetartó a csapat, milyen az iroda, van-e lehetőség szakmai fejlődésre, marad-e idő magánéletre, vagy például arra, hogy milyen híres ember lenne a cég. Kifejezetten a kis- és közepes vállalkozásokra koncentrálnak, hiszen a multinacionális cégek nagyobb erőforrásaik miatt könnyebb helyzetben vannak, ha a munkáltatói márka formálásáról van szó.

Németh Anna, a cég társalapítója elmondta, legalább 1000 céges jelentkezőre számítanak, és nem feltétlenül csak az IT szektorból. A kivándorlás minden szektorban kézzel fogható, de az is, hogy sokan mégis visszatérnek az országba. Nemcsak nekik akarják felmutatni, hogy igenis léteznek szerethető munkahelyek Magyarországon, ahol egyszerűen jó dolgozni, mondta.

Még 1,3 millióan vándorolnának ki külföldre

Az aktív lakosság 71 százaléka nyitott egy új állásra, közülük pedig közel 1,3 millióan szívesen költöznének külföldre, ha ott lehetőségük lenne jobb munkahelyen dolgozni – derült ki a DreamJo.bs megbízásából készített reprezentatív kutatásból. Elsősorban a 18-29 éves, városban élő férfiak gondolkodnak azon, hogy egy jobb állás reményében elhagyják Magyarországot. Az elégedetlenek elsősorban a fizetésüket keveslik (74%), vagy nem jönnek ki a vezetőjükkel (47%). Sokaknak nem okoz büszkeséget a munkája (38%), vagy hiányolják a megfelelő munkakörülményeket, illetve a fejlődési- és karrierlehetőséget (36, 35, 35%).

Németh Anna. Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik