Gazdaság

Dolgozókat küld el a Tesco, napokig tarthat a sztrájk

Újabb munkavállalók kerülnek utcára az áruházlánctól.

A sztrájkkészültség kellős közepén újabb leépítések jönnek – értesült a Magyar Idők. A lap szerint a munkavállalók közül a Tesco ezúttal a vezetői munkakörökben karcsúsít. Az irodisták és az áruházvezetők közül a már folyamatban lévő racionalizálások miatt válnak meg, hogy spóroljanak a bérköltségeken. A sztrájkbizottságok pénteken közlik hivatalosan, mikor várható az első, határozatlan idejű munkabeszüntetés.

Nem kizárt, hogy egyes üzletekben, munkakörökben több napig tart a sztrájk. Az akciót egységenként más-más időpontban és munkakörönként is eltérően valósítanák meg, az előírások szerint a munka beszüntetését az adott napon előzetesen minden résztvevőnek jeleznie kell a főnökeinek.

A Tesco a sztrájk eredményességétől függően tesz új ajánlatot a szakszervezeteknek. A cég vezetői a követelt béremelésre nem találnak forrást, a magyar helyzettel a Tesco londoni központjában is foglalkoznak, és csütörtökön Magyarországra jön az régiónkért felelős brit felső vezető is.

Szerdán a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete újra egyeztetett a munkavállalókkal, akik a Tesco javaslatait elégtelennek minősítették. Nem engednek a 25 százalékos bér- és a 15 százalékos létszámemelésről szóló követeléseikből.

A KDFSZ adatai szerint egy németországi, osztrák vagy angol hipermarketben dolgozó munkavállaló ugyanazért a munkáért háromszor-négyszer akkora fizetést kap, mint magyar társa, ami felháborítja a régiós szinten nagyon jól teljesítő globális vállalat itteni alkalmazottait.

Lázár után a KDNP is a Tesco-dolgozók mellé állt
Pénteken derül ki, mikor lesz a sztrájk!

És hogy vajon miért kacsingat a kormány a munkavállalók felé? Erre több lehetséges válasz is van a Policy Agenda szerint.

Lázár János és Orbán Viktor (lázár jános, orbán viktor, )
Tesco-sztrájk: De miért kacsingat a munkavállalók felé a kormány?
Baloldali lett hirtelen az ország vezetése? Vagy inkább csak az árral úszik? Esetleg előremenekül egy várhatóan kínos helyzetből?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik