Gazdaság

3700 milliárdot költ a magyar állam Paks II.-re

Interjút adott a Figyelőnek Süli János, a Paks II. kivitelezéséért felelős tárca nélküli miniszter, amelyből kiderül, hogy az új beruházás mostani árfolyamon körülbelül 3700 milliárd forint költséget fog jelenteni a magyar államnak.

A miniszter újra elmondta azt is, hogy a paksi beruházás

nem nagypolitikai, hanem energetikai kérdés,

és meggyőződése, hogy egy esetleges kormányváltás esetén is meg fog valósulni. Nemrégiben a volt fideszes államtitkár, Illés Zoltán beszélt arról, hogy egy kormányváltás esetén elképzelhető, hogy leáll a beruházás.

Süli azt is tagadta, hogy Vlagyimir Putyin sűrű magyarországi látogatásainak köze lenne Paks II.-höz: azért indult el most a projekt, mert várni kellett arra, hogy az Európai Unió is megadja az engedélyt.

Negyed év alatt brutálisan nőtt a paksi bővítést irányítók bére
Vannak olyan vezetők az MVM Paks II. Zrt-nél, akik csaknem a dupláját keresik korábbi fizetésüknek. A jelek szerint a beruházás körül sertepertélő Kocsis István magával hozta korábbi bizalmasait is.

A kivitelezőkkel kapcsolatban a miniszter megjegyezte:

a kormánynak nem lesz beleszólása abba, hogy milyen vállalatok építhetik majd a Paks II.-t. Tudniillik ez a Roszatom dolga és felelőssége. Nagy fokú transzparenciát ígérhetek.

Ráadásul mivel fix áras szerződésről van szó, mondja Süli, a költségek nem kúszhatnak az eddig ismert 12,5 milliárd euró fölé, amelyből 10 milliárdot az orosz állam áll. A források további 20 százalékát a magyar államnak kell előteremtenie. A miniszter kalkulációi szerint összességében 3700 milliárd forint közpénz fog elmenni a beruházásra.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik