Gazdaság

A padlóról szedték össze az emberi fogyasztásra szánt szárnyasokat Habony exbarátnője apjának vágóhídján

Súlyos, nem mindennapi technológiai hiányosságokat állapítottak meg a NÉBIH szakemberei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, bérvágással foglalkozó baromfi vágóhídon tartott ellenőrzés során. Az ellenőrök által a helyszínen tapasztalt, kritikus élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő működési körülményeket jellemzi, hogy a fagyasztásra szánt termékeket több napig a folyosón tárolták. A vágószalagról közvetlenül a padozatra hullottak a csirkék, az emberi fogyasztásra szánt szárnyasok testét a földről szedték össze a dolgozók.

Az üzemben és egy másik telephelyen a hűtőkamrákban – selejt felirattal ellátva – több, mint 100 tonna emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket tároltak. A selejt és egyéb tárolt termékek további vizsgálata folyamatban van.

A bérvágatást végző vállalkozásnál az eddig lezárult ellenőrzések során további 52 tétel, azaz több mint 24 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen, részben felengedett terméket vontak ki a forgalomból.

A hatóság a kirívó élelmiszer-biztonsági szabályszegések miatt azonnali hatállyal elrendelte az egység tevékenységének felfüggesztését. Az üzem az újbóli működését csak a technológiai hiányosságok kijavítása után kezdhette meg, az emberi fogyasztásra alkalmatlan termékek elszállítása és ártalmatlanítása azonban még több napig eltarthat.

Az eljárás során az érintett vállalkozásokkal szemben együttesen milliós nagyságrendű bírság várható.
A cégek adatai elérhetőek a NÉBIH jogsértésekről tájékoztató oldalán. Az áldatlan állapotban lévő vágóhíd a kormányközeli világfi, Habony Árpád egykori apósjelöltjének a baromfifeldolgozója, a tiszavasvári Dob-Tak Kft. – hívta fel a figyelmet az Mfor.

A portál keddi cikkében azt is kifejtette, hogy a cég tulajdonosai “jól fekszenek” kormányközeli személyeknél. A Profit Food és a Dob-Tak Kft.-knek egyaránt tulajdonosa az ukrán üzletember, Eduard Uszikov, akinek neve korábban a húsáfa-ügy kapcsán került be a köztudatba. Nem mellesleg sajtóhírek szerint 2014 környékén még Uszikov lányával járt Habony Árpád, Orbán Viktor tanácsadója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik