Gazdaság

Az angliai magyarok is rosszul járhatnak a Brexit utáni tervekkel

Az alacsonyabban képzett munkavállalók legfeljebb kétéves tartózkodási engedélyt kapnának egy belügyminisztériumi tervezet alapján.

Nagy-Britannia kiszorítaná az alacsonyabban képzett, EU-ból érkező munkavállalókat a Brexit után – derül ki a Guardian által megszerzett bizalmas belügyminisztériumi tervezetből. Számukra legfeljebb kétéves tartózkodási engedélyt biztosítanának, míg a magas képzettséget előíró munkakörökben dolgozók számára 3-5 éveset.

Az EU-tagállamok állampolgárainak is útlevélre lenne szükségük a szigetországba való belépéshez, 3-6 hónapos tartózkodás után pedig biometrikus azonosítóval ellátott tartózkodási engedélyt írnának elő, amit álláskeresők nem kaphatnának meg. Letelepedési engedélyt csak kevesen kapnának, és a családtagok letelepedését is jelentősen szigorítanák.

A jelenlegi, évente 250 ezer fős EU-ból érkező bevándorlást néhány tízezer főre szorítanák le. A brit munkaadóknak, ahol lehetséges, helyi munkaerővel kellene kielégíteniük igényeiket.

Azt a dokumentum is leszögezi, hogy a javaslatokat egyeztetni kell a miniszterekkel, és az EU-val való tárgyalásoktól is függnek. A Guardian szerint a tervek már vitát váltottak ki a kabinetben, amelynek tagjai igyekeznek egyensúlyozni a külföldi munkaerőre támaszkodó brit vállalkozások, és a keményvonalas brexit-pártiak elvárásai között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik