Gazdaság

Negyedével több új autót vásároltunk augusztusban

autóvásárlás (autóvásárlás, autószalon, )
autóvásárlás (autóvásárlás, autószalon, )

Az előző év azonos időszakához képest 24,2 százalékkal több, 8912 új személyautót helyeztek forgalomba augusztusban, az év első nyolc hónapjában 19,4 százalék volt a növekedés 2016 január-augusztushoz képest – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülte (MGE) pénteken az MTI-vel.

Az MGE szerint az adatok azt mutatják, hogy az exportált autók aránya némileg csökken. A magánvásárlók visszatérése folytatódik, arányuk már megközelítette a 40 százalékot.

  • A kishaszonjármű piac augusztusi, 29,1 százalékos visszaesése a tavalyi magas bázissal magyarázható, a közben beszüntetett növekedési hitelprogram (nhp) hatása jelentős volt – közölték.
  • A nagyhaszonjárműveknél az év eleji visszaesés megfordult és 9,9 százalékos növekedést mutat az első nyolc havi adat.
  • A motorkerékpár piac továbbra is gyenge, annak ellenére, hogy a január-augusztusi időszakban 5,7 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett motorok száma az előző év azonos időszakához képest. Ennek a járműfajtának az értékesítését fokozottan befolyásolja az időjárás. Az MGE szerint a helyzet javítása érdekében fontos lenne a robogóazonosítás megoldása és a regisztrációs adó kiigazítása a használati kétkerekűeknél, valamint könnyíteni kellene a robogókhoz szükséges B kategóriás jogosítvány megszerzését.
  • A nehézpótkocsik forgalmazásának piaca mintegy 20 százalékkal nőtt tavaly, és a bővülés idén is folytatódott. Mindez az alacsony piaci kamatoknak, illetve a megnövekedett fuvarmegbízásoknak, és az új piaci szereplők megjelenésének köszönhető – áll az MGE közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik