Gazdaság

Folytatódik a MÁV-Start Utasellátó sztrájkja

A szakszervezet szerint vasutas nyugdíjasokat próbálnak sztrájktörésre kényszeríteni.

Eredménytelenül zárult a kollektív munkaügyi vita augusztus 31-i fordulója is, emiatt a munkabeszüntetést a VDSzSz Szolidaritás Utasellátó Alapszervezete 2017. szeptember 4-én 23:59-ig meghosszabbította – közölte csütörtökön éjjel a szakszervezet.

Szerintük a vasúttársaság valótlanságot állít a sztrájkban résztvevők létszámáról: durván alábecsüli azt. Ha a MÁV-Start állítása igaz lenne, akkor semmi szükség nem lett volna arra, hogy például a vasutas nyugdíjasok szorult élethelyzetét kihasználva a munkáltató sztrájktörésre kényszerítse őket – áll a közleményben. A vasúttársaság ugyanis egy hónapos munkaszerződést kínált fel részükre, feltéve, hogy előzetesen vállalják: nem csatlakoznak a későbbiekben sem a munkabeszüntetéshez.

Kitérnek arra is, hogy a MÁV-Start vezetése továbbra is adós a válasszal: miként lehetséges, hogy a 2012 végén még közel 5 milliárd forint eredményt termelő nemzetközi személyszállítási tevékenysége pár év alatt veszteségessé vált, ennek mértéke 2016-ra már elérte a 690 millió forintot. Erre hivatkozva kívánja a munkáltató jelentősen csökkenteni a járatokban közlekedő étkező- és hálókocsik számát, az ezzel járó létszámleépítés pedig több százak munkahelyét veszélyezteti, amit a szakszervezet nem tűr el, és kitart a sztrájk folytatása mellett – zárul a VDSzSz Szolidaritás közleménye.

(Fotó: MTI / Kollányi Péter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik