Gazdaság

A Harvey hurrikán alaposan meghintáztathatja az olaj árát

Ami a főbb piacok alakulását illeti a héten – szerda kivételével, amikor közzétették az amerikai gazdaság fontos, friss adatait – a befektetők figyelme elsősorban a Harvey hurrikánra irányult és az Ázsiában egyre növekvő geopolitikai kockázatokra.

Az amerikai makrogazdasági adatokról elmondható, hogy nagy meglepetést okozott a foglalkoztatottság és a teljes gazdaság növekedése.

A Harvey hurrikán még mindig aktív az Egyesült Államok déli részén, és egyelőre még nem lehet megbecsülni az általános gazdasági hatását. Az olajpiacot azonban már most sújtja a természeti katasztrófa, mivel a térségben található az egyik legjelentősebb olajmező és egyúttal az egyik legfontosabb olajfinomító az Egyesült Államokban. A finomítók leállása és az olaj iránti csökkentett kereslet az olajárakat is lenyomja majd – kommentált az AKCENTA CZ szakértője.

Csütörtökig az Egyesült Államok teljes finomítói kapacitásának egynegyede állt le, az üzemanyagárak pedig meredeken emelkednek. A Harvey azonban Latin-Amerika irányába halad, a soron következő ország pedig minden jel szerint Venezuela lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik