Gazdaság

Megérte a világ, hogy Mexikó küld segélyt az USA-nak

Minden segítségre szüksége van most Texasnak, nem is utasították el a mexikóiakét.

Járműveket, hajókat, élelmiszert és egyéb utánpótlást fog küldeni Mexikó az Egyesült Államoknak, amit brutális hurrikán sújt lassan egy hete – írja a Vice. Houstonba megy majd a segély, ahol tízezreknek kellett elhagyniuk az otthonukat és már 25-en meghaltak a Harvey ciklon okozta áradások miatt.

Rex Tillerson megköszönte a mexikói kormánynak szerdán a nagylelkű segítséget, amit Greg Abbott texasi kormányzó is elfogadott. Ettől függetlenül még 30 mexikói Vöröskereszt-segélymunkás is Houstonba tart, hogy segítsen annak a spontán táborokban elhelyezett 30 ezer embernek, akik erre rászorulnak.

Ugyan elsőre furcsának hat, hogy a kisebb és szegényebb lesajnált szomszéd, Mexikó ajánl fel segítséget az USA-nak, a 2005-ös Katrina hurrikán idején is történt már ilyen. Akkor 200 mexikói katona vert tábort Texasban, hogy vizet, orvosságot és meleg ételt adjon a kitelepítetteknek.

A Vice megjegyzi, a mexikói segítség ráadásul olyan időszakban történik, amikor a két ország viszonya nem felhőtlen – zömmel Donald Trump amerikai elnök karcos kijelentései miatt. Az a vita még mindig zajlik, hogy Trump szerint az általa tervezett határfalért Mexikónak kéne fizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik