Gazdaság

Budaörs beperelheti az államot, mert kevés pénzt ad a helyi iskolákra

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere szerint a KLIK nem teljesíti a várossal kötött szerződését, 65 millió forinttal kevesebbet ad iskoláinak, ezért a város azt tervezi, bepereli a KLIK Érdi Tankerületi Központját – írta a HR Portál.

2017. január elsejével Budaörsnek is át kellett adnia négy általános iskoláját, egy gimnáziumát és alapfokú művészeti iskoláját a KLIK Érdi Tankerületi Központjának, amit a város veszteségként élt meg.

A polgármester szerint még nem érződik a város iskoláiban a minőség romlása, de rossz irányba halad a folyamat. Amióta a KLIK átvette az iskolákat, nem végzett fejlesztéseket, pedig ez benne van a várossal kötött szerződésben. Az is gond, hogy az átvett oktatási körzethez (26 ezer gyermek 49 intézmény) borzasztóan kevés forrást rendeltek. Szinte a minimumra próbálták leszorítani a költségeket.

Ez a helyzet ahhoz vezetett, hogy Budaörs 2017-ben úgy tudja tartani az elért magasabb színvonalat, hogy ösztöndíjjal támogatja a pedagógusokat, hogy az átlag fölötti fizetést vigyenek haza, és ne szívják el őket a magániskolák. E mellett pályázati rendszeren keresztül ingyenes táborozást, pedagógus továbbképzést, iskolai programokat is támogat az önkormányzat.

A város azt tervezi, bepereli a KLIK Érdi Tankerületi Központját, amiért nem tartotta be a szerződésüket.

(Képünkön Wittinghoff Tamás látható pedagógusokkal. Fotó: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik