Gazdaság

A vállalkozók megőrülnek a katáért

Az idén majdnem ötvenezren választották a kisadózó vállalkozások tételes adóját, a katát, ezzel a hazai vállalkozói szféra mintegy egynegyede már így teljesíti közteherviselési kötelezettségeit – írta a Magyar Idők.

A napilap a Nemzetgazdasági Minisztérium adataira hivatkozva azt írta: július végén több mint 220 ezer adóalany adózott a kata szerint, míg a múlt év végén számuk 175 ezer volt, vagyis hét hónap alatt csaknem ötvenezren választották ezt az egyszerű adózási lehetőséget. Az emelkedés elvben a következő hónapokban is folytatódhat, hiszen a katához év közben is bármikor csatlakozhatnak a gazdasági szereplők – tették hozzá.

A lap emlékeztet, hogy a 2013 elején életbe lépett adózási formát kifejezetten a gazdaság kisebb szereplőinek hozták létre. A katásoknak – fő szabály szerint – havonta ötvenezer forintot kell befizetniük az államkasszába, ezzel az érintettek megszabadulnak a társasági és a személyi jövedelemadótól, továbbá a járulékoktól és a szociális hozzájárulási adótól.

A kisebb cégeknek szóló másik lehetőséget, a kisvállalati adót (kiva) több mint 14 ezer vállalkozás használja, számuk duplájára nőtt a tavaly év végi 7 ezerről. A növekedés a nemzetgazdasági tárca szerint a szabályok módosítására vezethető vissza: a kiva kulcsa az idén januárban 14 százalékra csökkent a korábbi 16-ról, jövőre pedig 13 százalékra csökken.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik