Gazdaság

Már nem kapós a magyar bébiszitternek Nagy-Britannia

bébiszitter (bébiszitter, )
bébiszitter (bébiszitter, )
Brit családok ezrei maradtak gyerekfelvigyázó nélkül, mert két év alatt a kelet-európai au pairek száma megfeleződött.

Szabályos iparág épült fel Nagy-Britanniában az utóbbi években a bébiszitterkedésre. A franciás-angolos kifejezéssel au pairnek nevezett gyerekfelügyelők zömmel kelet-európai fiatalok voltak, akik vigyáztak a család gyerekeire, pár alap háztartási feladatot is elláttak, cserébe kaptak némi zsebpénzt és lakhatást, na meg idegen nyelvi tapasztalatot.

Ezt kb. 40 ezer brit család vette igénybe.

A Le Figaro most arról ír, míg 2015-ben 21 ezer európai fiatal jelentkezett bébiszitternek, addig 2017 első felében már 12 ezerre csökkent a számuk. Ez azt eredményezi, hogy a brit anyukák már nem válogathatnak a jelentkezők közül, nekik kell felkeresni őket, hogy egyáltalán valaki elvállalja a munkát.

Mindez persze a Brexit miatt történik, mivel bizonytalanok az európai fiatalok, megéri-e most Nagy-Britanniába menni, hogy távozik az ország az Európai Unióból. Ugyan egyre több jel utal arra, hogy a brit kormány nagyot puhít majd azon, mennyien és mit dolgozhassanak az unióból Nagy-Britanniában, még így is nagy munkaerőhiány alakulhat ki majd a szociális szektorban.

(via Hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik