Gazdaság

Hiába az ajánlat, még mindig jöhet a Tesco-sztrájk

Az egyik szakszervezetnek tetszik, a másiknak nem a Tesco béremelési ajánlata. Csütörtök a határidő.

Jó ideje megy már a haddelhadd a Tesco és a dolgozókat képviselő szakszervezetek között arról, legyen-e béremelés, és ha igen, akkor mekkora. Végül pénteken derült ki, hogy az áruházlánc enged a követeléseknek, hogy elkerülje a sztrájkot. A Kereskedelmi Alkalmazottak szakszervezetének (KASZ) elnöke a 24.hu-nak elmondta: 11-17 ezer forintos emelést ajánlott a Tesco. És azt is hozzátette Sáling József: ha megkapják a táblázatot, amely részletesen tartalmazza, ki mennyi emelést kaphat, akkor azt tüzetesen átnézik majd, és megbeszélik a kollégákkal, elégségesnek tartják-e a Tesco ajánlatát. Vagyis cikkünkben szó nem volt arról, hogy a KASZ részéről körvonalazódna a megegyezés az áruházlánccal. Ezzel szemben a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke, Bubenkó Csaba úgy tálalt, például a Magyar Időkben, mintha azt állítottuk volna, hogy körvonalazódik a megállapodás a KASZ és a Tesco között. A Tesco pénteken megerősítette, milyen mértékű béremelést ajánlott.

A HírTV Reggeli járat című műsorában most Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnöke is reagált az ajánlatra. Felidézte, a Tesco ajánlata után a dolgozói bér 165 ezerről 176 ezer forintra nőne.

Azonban a szakszervezt 25 százalékos emelést akar, így ez kevés. Csütörtökig adtak határidőt a megegyezésre, aztán jön a sztrájk.

Az érintett szakszervezetek közben egymás torkának is nekiestek. Bubenkó a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökének esett neki, mondván megtévesztette a médiát, amikor azt mondta, közel a megállapodás. Bubenkó így fogalmazott:

Vannak olyan áruházak, ahol teljesen le fognak állni az emberek, ez mindenképpen üzenetértékű, még akkor is, ha káoszt próbálnak létrehozni. Azért gondolja végig mindenki, hogy ennek mi volt a szándéka: egyértelműen az, hogy az embereket megpróbálják a követeléseiktől eltántorítani. Hiszen azt gondolták, és ebben sajnos partner a másik szakszervezet is, hogy valaki pluszjuttatást kap, és nem lehet mondani, hogy inkorrekt volt. Tehát én azt hozzáteszem, hogy ez jó irány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik