Gazdaság

Gazdasági csoda: fél év alatt ötszöröződött Mészáros Lőrinc céges vagyona

A Mészáros és Mészáros Kft. helyett már tőzsdei cégein keresztül terjeszkedik a felcsúti polgármester.

Kevesebb, mint fél év alatt megötszörözte cégei vagyonát a felcsúti polgármester – írja az Index. Amikor a portál a legutóbbi alkalommal összesítette Mészáros Lőrinc érdekeltségeit, már néhány hét után elavultak voltak a táblázatok és grafikonok. Az akkor még agrár- és építőipari vonalon erős Mészáros azóta szálloda- és kempinghálózatot vett, kis híján 50 százalékos tulajdonos egy bankban, majdnem az egész országban az ő lapjait lehet olvasni, belekóstolt az energetikába, rajtvonalhoz készül a Paks 2 beruházás közbeszerzésein, tőzsdei cégeire pedig a Bloomberg is felfigyelt.

Hat hónapja Mészáros nagyjából 30 cégének összesen 12 milliárd forint saját tőkéje volt, mostanra viszont több mint 57 milliárd forintot tesz ki a részben vagy egészben az ő tulajdonában lévő cégek tőkéje. Az előző összesítés óta mintegy 30 cég került a tulajdonába, amelyek a tavalyi év során több mint 14 milliárd forint profitot termeltek.

A legnagyobb bővülést a két tőzsdei óriás, az Opus Global (nemrég még Opimus) és a Konzum megvásárlása és folyamatos hizlalása hozta. Ezeken keresztül terjeszkedik leginkább a magyar gazdaság egyre több szegmensében.

Az Opimus és a Konzum jelenleg legalább 20 cégben bír valamilyen részesedéssel. Ezeknek a cégeknek a nyeresége nem mind Mészároshoz folyik be, az „oligarcharészvények” olyan népszerűek a Budapesti Értéktőzsdén, hogy a Konzum árfolyama egy év alatt 3262 százalékkal emelkedett. A Bloomberg szerint ezzel a világ legjobban teljesítő értékpapírja volt idén

Az Opimusszal együtt Mészáros egy exportra termelő versenyképes ipari vállalathoz, a Wamsler Zrt-hez is hozzájutott, a Konzum pedig nemrég egy olyan cseh cég leányvállalatában lett többségi tulajdonos, amely többek közt atomerőművekben végez mérnöki munkákat. A Konzum Befektetési Alapkezelő 49 százalékos tulajdonos lett az ország egyik legnagyobb bankjában, az MKB-ban, amely a TV2-nek és a Mészáros tulajdonában lévő Mediaworksnek is jelentős hitelt nyújtott.

Üzlettársainak érdekeltségei még 44 milliárd forintnyi tőkét adnak a Mészároshoz köthető hálózat gazdasági súlyához – írja a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik