Gazdaság

Megvan, mennyit kereshetsz Mészáros Lőrinc melósaként

Hiába hízik szinte hétről hétre az Orbán Viktor jó barátjának számító Mészáros Lőrinc és családja cégbirodalma, a felcsúti polgármester-vállalkozó amúgy bőven nyereséges érdekeltségeinél nem fizetik túl az alkalmazottakat. Ezt a következtetést vonta le a Magyar Nemzet, amely átnézte a közbeszerzéseken jól szereplő Mészáros-cégeknek és más, az építőiparban nyomuló és a közbeszerzéseken is sikeres vállalkozások beszámolóit.

Az országos átlagbér tavaly bruttó 263 ezer forint volt. Ennyi azonban nem keresnek a Mészáros-birodalom egyik központi cégénél, a polgármester és felesége által fele-fele részben tulajdonolt Mészáros és Mészáros Kft.-nél a fizikai alkalmazottak, ők ugyanis – a papírok szerint – 252 ezer forinttal kénytelenek voltak beérni. Igaz, a szellemi dolgozókkal már nem bánt ilyen szűkmarkúan a vállalkozó, nekik átlagosan bruttó 423 ezre fizetett havonta.

Az építőiparban nyomuló, közbeszerzéseken sikeres vállalkozások közül talán a Mészáros-gyerekek (Beatrix, Ágnes, ifjabb Lőrinc) tulajdonában álló Fejér-B.Á.L. Zrt. fizet legrosszabbul, legalábbis a lap gyűjtése szerint. Ennél a cégnél bruttó 225 ezer forint jár a fizikai dolgozóknak átlagosan. Igaz az is, hogy ez csaknem havi tízezer forinttal több, mint az építőipari átlagbér.

A vasútfelújításokra specializálodott R-Kord Kft.-nél már valamivel jobb dolga van a melósoknak: a fizikai munkát végzők 282 ezer forintot kerestek átlagosan. Az irodisták ennek több mint a kétszeresét.

A vizsgált cégek közül az első helyen Orbán másik jó ismerősének, Garancsi Istvánnak az érdekeltsége, a Market Zrt. áll. Ott óránként csaknem 5 ezer forintot keresnek átlagosan az alkalmazottak. A viszonyítás végett: a cikk elején említett két Mészáros-cégnél, a Fejér-B.Á.L.-nál és a Mészáros és Mészáros Kft.-nél csupán 1400 forint körül mozog az óránkénti átlagbér.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik