Gazdaság

Tesla-gyár: 15 milliárddal emelte a tétet a kormány

15 milliárd forintos tőkeemelést vetett be a kabinet a Tesla európai gyáréért folyó versenyben – írta meg hétfőn a zoom.hu.

A múlt pénteki kormányhatározat alapján 15 milliárd forint tőkeemelést hajtanak végre a kivitelezést menedzselő Autóipari Próbapálya Zala Kft.-ben. A lap cikke szerint a forrást a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja a társaság számára, amelyből a szükséges technológiai fejlesztéseket kell végrehajtani.

Az összeg ráadásul tovább nőhet, hiszen Varga Mihálynak egy előterjesztést is kell készítenie, amely a projekt további költségeiről és a piaci forrásbevonás lehetőségeiről szól.

A zalaegerszegi tesztpálya alapkövét májusban tették le, és közvetlenül 350 mérnöki álláshelyet teremt. A teljes beruházás 2019 végére készülhet el.

Ez azért is fontos, mert Elon Musk cége, a Tesla az év végén jelenti be, hova telepíti majd európai üzemét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legutóbb arról beszélt, versenyben vagyunk az épülő gyárért.

A zoom.hu-nak nyilatkozó iparági elemzők szerint a tesztpálya fejlesztése ebben a harcban Magyarország melletti jó pontot jelenthet. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik