Gazdaság

A botrány dacára nem drágul a tojás

Szennyezett tojások nem kerülhettek Magyarországra.

A szennyezett tojások volumene az árat nem, de a piaci folyamatokat befolyásolhatja. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese az állami hírtévében azt mondta, a szennyezett tojások mennyisége önmagában ugyan nagy, de az európai termeléshez képest kis volumen.

A magyar tojásszektor a botrányból profitálhat.

A hamisított tételek nem kerülhettek be Magyarországra, nem szennyezhették a magyar tojást. A botrány kirobbanása óta a Nébih azt javasolja, hogy a vásárlók magyar tojást fogyasszanak, a mostani ismeretek szerint azok biztonságosak – tette hozzá Nagy Attila, aki szerint folyamatosan ellenőrzik a tojás szállítmányokat, a nyugati országokban érintett tojásokat megsemmisítik.

Szeptember 26-ára válságcsúcsot hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt.

16 országba került szennyezett tojás, EU-s csúcs jön
Válságcsúcsot hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt.

A “holland tojásügy” előzménye, hogy múlt péntekig 15 uniós és két EU-n kívüli ország jelezte, hogy rovarirtóval szennyezett tojásokat találtak: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia, valamint Kína és Svájc.

Óriási tojáspara van Európában, és még nagyobb is lehet
És lehet, hogy magával rántja Belgium kormányát. A belgák valamiért sunnyognak, a németek pedig elszámoltatást követelnek.

A Fipronilt az állatgyógyászatban használják emberi fogyasztásra nem használt állatoknál (kutyák, macskák) a vérszívó paraziták irtására. Azt nem tudni, miért keverték ezt a szert a hollandiai tojástelepeken használt fertőtlenítőbe. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik