Gazdaság

A kormány nem siet: a Green Holidays-csőd után tesz olyat, amivel kevesebben járhatnak pórul

Az utazási szolgáltatásokra vonatkozó európai uniós szabályozás közelgő módosítása lehetőséget adhat arra, hogy a kormányzat hozzányúljon a vagyoni kauciós rendszerhez, s egy esetleges irodacsőd esetén még jobban védve legyenek az utasok – vélte Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke a Világgazdaságnak adott interjúban.

Kifejtette: elvben a kaució összegének a teljes követelésállományra fedezetet kellene nyújtania – az erre vonatkozó szabályozást szigorítják jövőre az EU-ban. Már idén volt példa arra, hogy egy-egy utazási iroda a várható kapacitásnövekedés miatt megemelte a biztosítéki fedezet mértékét.

Molnár Judit beszélt arról is, hogy a csődkockázat sokkal kisebb az utazásszervezői piacon, mint más iparágakban. Azonban speciális termékről van szó, és egy esetleges csőd egyszerre több embert érint, ráadásul sok utast éppen az utazása alatt, külföldön éri a nehéz helyzet.

A MUISZ alelnöke hangoztatta, hogy a Green Holidays ügye ellenére “ha biztosra akarunk menni, (…) még mindig a legbiztonságosabb a nyaralás irodákon keresztül történő szervezése”. A Green Holidays július elején jelentett fizetésképtelenséget, több mint 700 utas rekedt egy ideig Törökországban, és már megkezdték a pórul jártak kártalanítását.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik