Gazdaság
Nyíregyháza, 2014. május 10.
Tojásos, paradicsomos vajas rozskenyeret osztanak tízóraira a nyíregyházi Görögkatolikus Általános Iskolában 2014. május 9-én. Megjelent a szeptember elsejétõl hatályos közétkeztetésrõl szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többek között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Tilos lesz többek között a szénsavas, vagy cukrozott üdítõ, a magas zsírtartalmú húskészítmény, s rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót. Elõírták továbbá, hogy a közétkeztetésben fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.
MTI Fotó: Balázs Attila

Nagyot drágult a vaj

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2017. 08. 07. 07:54

Az előző év elejéhez képest mostanra több mint 50 százalékkal kerül többe a vaj a magyar boltokban. Ráadásul folytatódhat az áremelkedés, a tejszín és a vaj nagykereskedelm ára ugyanis tízéves rekordon áll, és emelkedik. A világban pedig tejhiány van.

Az EU 2015-ben liberalizálta a tejpiacot, megszűnt a tejkvóta, ezzel pedig csökkeni kezdtek a felvásárló árak, ezért sokan otthagyták a tejpiacot a termelők közül. Később Brüsszel korrigált, de általános a tenyészüsző-hiány.

A zsíros tejtermékekhez Magyarországon import tejszínre van szükség, ugyanis itthon a tejszín nem jó minőségű és főleg tejfölt készítenek belőle.

Hollandiában 4,2 százalék a tejek átlagos zsírtartalma, Finnországban 4,3 százalék, Magyarországon a 3,6 százalékot érik el a termelők.

(Azénpénzem)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.