Gazdaság

Rengeteg ember hiányzik a Postától

Legalább 150 embert azonnal fel tudna venni a Magyar Posta, írja a Magyar Nemzet. A cégnél komoly munkaerőhiány van.

Üres állások várnak betöltésre Győrtől Szegedig, a betanított kézbesítőtől a jogtanácsosig megannyi pozícióra keresik a kollégákat. Például a kelet-magyarországi régióban Debrecenbe keresnek postást, gépjárművezetőt pedig Miskolcra és Szolnokra. Az ezerlelkes Tiszasasra és Varbóra is keresnek kézbesítőt napi 4 órára, ehhez a munkakörhöz nyolc általános az elvárt iskolai végzettség. Ahhoz viszont már érettségi szükséges, hogy valaki postavezető legyen. Ezt a munkakört például a 800 lakosú Túristvándiban és a 600 fős Nagykökényesen is pályáztatják.

A bérezés megegyezés szerint alakul, de az általános iskolai végzettséghez kötött állásoknál hozzávetőlegesen bruttó 210 ezer forinttól indul a havi jövedelem.

Vidéken pedig sok munka sincs, mert napi körülbelül öt óra kihasználatlan munkaidő van.

A cégnek a lap szerint komoly baja van azzal, hogy vidéken nem csak kézbesítőt találnak nehezen, de a Posta üzemeltetése sem túl hatékony. 121 olyan település van, ahol naponta ötnél kevesebb levelet adnak fel. 412 postán pedig hetente egy csomagot adnak fel. Több helyen be is zárták a postákat, mert milliárdokat kellett volna költeni a felújításokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik