Gazdaság

Bekeményítenek a közszolgák, hogy béremelésre kényszerítsék a kormányt

kozszolga(210x140).jpg (közszolga)
kozszolga(210x140).jpg (közszolga)

Mivel a júliusi egyeztetés nem vezetett eredményre, augusztus végén tovább tárgyal a közszolgálati szakszervezet a kormánnyal, hogy elérjék az önkormányzati dolgozók béremelését. Addig is különleges akcióra készülnek – tudta meg az Mfor.

Azzal próbálják kényszerhelyzetbe hozni a kormányt, hogy augusztus 21-től egészen egyszerűen szigorúan betartják az akcióhoz csatlakozók a munkaügyi szabályokat. Vagyis pl. a munkaidőt, és minden más előírást is. A kényszerítés azért működhet, mert ma csak túlórában lehet végezni a feladatokkal, nem ritka, hogy napi 10 órát is a munkahelyükön töltenek az alkalmazottak.

Az akcióterv kidolgozójának, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) azonban nem ez a célja, hanem az, hogy elérje a kormánynál a bérek rendezését. Sok olyan foglalkoztatott dolgozik ugyanis ma a közszférában, akik 9 éve semmilyen bérrendezésben nem részesültek.

Korábban a Tescónál is hasonló tervet sütött ki a szakszervezet, csak ott a szabályok betartásával munkalassítást terveztek:

Ez vár ránk a Tescóban, ha nem lesz minimum 200 ezer a fizetés
Megbénulhat a Tescók működése, a kizsigerelt dolgozók nagyon elszántak, hogy a béremelést harcoljanak ki. Mikor jöhet a sztrájk, és hogy kell elképzelni a munkalassítást?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik