Gazdaság

Ötödével alacsonyabb a nők bére a férfiakénál Magyarországon

Mindössze tíz százalék a nők aránya a vezetői pozíciókban, ezért nem tud szűkülni a bérszakadék.

Húsz százalékkal alacsonyabb a nők átlagfizetése a férfiakénál Magyarországon – idézi a Magyar Nemzet a Fizetések.hu bérösszehasonlító portál menedzserét.

Ficza János elmondta: pozíciónként is összehasonlították, hogy ugyanazért a munkáért mennyivel kapnak kevesebbet vagy többet a nők. Leginkább az informatika, a menedzsment és cégvezetés területén nagy a bérszakadék, de ezekben az ágazatokban jellemzően kevesebb nő is dolgozik.

A vendéglátóipar-idegenforgalom, az értékesítés-kereskedelem, a pénzügyek, a HR, a marketing és az egészségügy területén is sok pozícióban jelentős a nők lemaradása, pedig ezeken a területeken egyforma arányban dolgozik a két nem. Könyvelői, grafikusi, fogorvosi területen 30 százalékos a különbség. Néhány szakma akad, ahol általában a nők keresnek jobban – ilyen az állatorvosi, pszichológusi, lakberendezői hivatás.

A vezetői pozíciókban a bérkülönbség 15 százalékos, ám nemzetközi kimutatások szerint is mindössze tíz százalék a nők aránya ezekben a pozíciókban, emiatt nem tud szűkülni a bérszakadék a két nem között. A nők lassabban és nehezebben tudnak vezetői pozíciókba kerülni, alapvetően a hátrányos megkülönböztetés és a gyerekvállalás miatt – mondta Ficza János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik