Gazdaság

Rengeteg magyar ingázik a munkája miatt

Látványos térkép és grafika a magyar munkába járók mindennapjairól.

Csaknem másfél millió magyar, összesen 1 340 831 fő dolgozott a lakóhelyétől eltérő településen a legfrissebb (2011-es) KSH-s népszámlálási adatok szerint. A települések közül Budapest (76 681 fő), Érd (17 321 fő) és Dunakeszi (12 226 fő) bocsátotta ki a legtöbb elingázót, és a legnépszerűbb célpont szintén Budapest volt (227 ezer fővel), ahová 2 087 településről jártunk dolgozni – olvasható ki a Lechner Tudásközpont most élesített legújabb Tér-Figyelő térképéből, amit a Portfolio.hu szúrt ki.

A főváros után a 174 járásközpont közül Székesfehérvárra jártak a legtöbben dolgozni, összesen 30 829 fő. Fejér megye székhelyét Győr követi 30 281 odaingázóval, majd Miskolc következik, amely 25 704 más településről érkezőnek biztosított munkahelyet.

Egy adott településre kattintva részletesen kibontja a térkép, hogy onnan hová és hányan járnak rendszeresen munkába máshova. Az adott település színe annak arányában változik, hogy a foglalkoztatottak hány százaléka ingázott másik településre (minél sötétebb a terület, annál magasabb ez az arány). Emellett a vonalak színe is a létszámot ábrázolja. A térképről olyan hasznos információkat is leolvashatunk, hogy a kibocsátó és a céltelepülés személygépkocsival közlekedve hány kilométerre és hány percre fekszik egymástól a leggyorsabb utat figyelembe véve.

Budapestre kattintva pl. ez a kép rajzolódik ki:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik