Gazdaság

Élénkül az új autók piaca

autovasarlas(210x140).jpg (Array)
autovasarlas(210x140).jpg (Array)

Az előző év azonos időszakához képest 15,8 százalékkal több, 9336 új személyautót helyeztek forgalomba júliusban, az év első hét hónapjában pedig 18,7 százalékos volt a növekedés 2016 azonos időszakához képest – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülte (MGE) kedden az MTI-vel.

Az MGE szerint az adatok azt mutatják, hogy idén folytatódik az újautó-eladások növekedése, 2017-ben várhatóan több mint százezer új személygépkocsit helyeznek majd forgalomba. Emellett folytatódik a magánvásárlók visszatérése a piacra, arányuk már meghaladja a 30 százalékot.

A közleményben kiemelték: a kishaszonjármű-piacon az első félévi 12,0 százalékos visszaesés a tavalyi magas bázissal magyarázható, amelyben a közben beszüntetett növekedési hitelprogramban (nhp) hatása jelentős volt. A nagyhaszon járműveknél a visszaesés megfordult, 8,5 százalékos növekedést mutatnak az első héthavi adatok.

A motorkerékpár piac továbbra is igen gyenge, a júliusi 28,8 százalékos növekedés ellenére, az első hét havi adatok 3,6 százalékos növekedést mutatnak. Ennek a járműfajtának az értékesítését nagyban befolyásolja az időjárás szezonalitása. A helyzet javítása érdekében fontos lenne a robogó-azonosítás megoldása és a regisztrációs adó kiigazítása a használati kétkerekűek esetében, valamint javítani kellene még a robogókhoz szükséges “B” kategóriás jogosítvány megszerzésének a folyamatát – tették hozzá.

A nehéz pótkocsik forgalmazását tekintve a piac mintegy 20 százalékkal nőtt tavaly és a bővülés idén is folytatódott. Mindez az alacsony piaci kamatoknak, illetve a megnövekedett fuvarmegbízásoknak és új piaci szereplők megjelenésének köszönhető – áll az MGE közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik