Gazdaság

302 ezres napidíjat kapott Lázár egyik köztisztviselője

A Népszava keddi cikkében összesítette, hogy 2017 első félévében az egyes állami szervek mennyit költöttek utazásra. E szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium 477 millió forintot költött repülőjegyekre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyanerre a célra 46,4 millió forintot adott ki. Az NFM alá tartozó Antenna Hungária Zrt. munkatársai idén februárban Leslie Mandoki koncertjére látogattak el Németországba “terepszemlére”, míg a MÁV öt munkatársa 5,5 millió forintért utazott Kínába. Az Igazságügyi Minisztérium munkatársai is részt vettek kiküldetéseken, összesen 40,8 millió forint értékben.

Az egyik legmeglepőbb tétel a Lázár János vezette Miniszterelnökségtől származik, amelynek két munkatársa Ausztráliába utazott. Csak a repülőjegyek 3 millió forintba kerültek, a szállás fél millió forintba, mindezek mellé pedig 302 ezer forintos napidíjat is kaptak.

Az egyik tisztviselő az Egyesült Államokba utazott, ahova 915 ezer forintba került a repülőjegye, a szállásköltség pedig 721 ezer forintba, de kapott 75 ezer forintos napidíjat és igénybe vehette a repülőtéri kormányvárót is, 39 ezer forintért.

Ehhez képest a Honvédelmi Minisztérium mindössze 418 ezer forintból kihozott egy thaiföldi utat, igaz, egy kétnapos izlandi kiküldetés már 747 ezer forintba került. Szintén spórolós volt az EMMI, ők összesen 84 millió forint értékben szerveztek külföldi utakat.

(Kép: Getty Images)

4 év alatt 20 milliárdot költhet külföldi utakra az állam
Korábban már kellett módosítani a keretet, mert túl gyorsan elfogyott a pénz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik