Gazdaság

A víz negyede elfolyik a vezetékekből

Többe kerül a sürgős munkák elvégzése, mint amennyi árbevétel összesen érkezik a víz- és szennyvízszolgáltatásból.

A vezetékes víz negyede elfolyik az elöregedett víziközmű-hálózatból – állapította meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiszivárgott jelentése, amiről az Inforádió számolt be. A legsürgetőbb javítások is háromezer milliárd forintba kerülnének.

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke megerősítette, hogy a kitermelt, és a hálózatba betáplált víznek nagyjából 25 százaléka elvész, és ez az arány az elmúlt években folyamatosan nőtt. Ennek két oka van: egyrészt folyamatosan romlik a csővezeték-hálózat állapota, másrészt csökken az értékesített víz mennyisége.

A vízvezeték-hálózat közel felét az 1960-as, 70-es években lefektetett azbesztcement csövek teszik ki, amelyek az építésükkor tervezett és várható élettartamuk végéhez közelítenek. A teljes víziközmű-rendszer cseréje nagyságrendileg több mint tízezer milliárd forintot tesz ki, márpedig a közeljövőben viszonylag jelentős hányad szorul majd pótlásra – közölte Kovács Károly.

A viszonylag sürgősen elvégzendő infrastrukturális beruházások összértéke háromezer milliárd forint körül van, míg a víz- és szennyvízszolgáltatás árbevétele évente körülbelül 250 milliárd forint. Vagyis, még ha tíz évre el is osztanák a munkát, akkor is nagyobb összegre lenne szükség évente, mint a teljes víziközmű-szolgáltatás árbevétele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik