Gazdaság

LMP: ezerből egy közmunkást sikerült kiközvetíteni

A közmunkások képzési programját befejezők kevesebb mint 10 százaléka tud csak elhelyezkedni a valódi munkaerőpiacon – írta az LMP sajtóközleménye.

A belügyminiszter az LMP írásbeli kérdésére válaszolt, amelyben a képzésben és az idénymunkában részt vevő közmunkások számára kérdeztek rá. Pintér Sándor válaszában elmondta: az elmúlt időszakban a 200 ezer főt megközelítő közmunkás összlétszámból minden negyedik személy, 45 ezer fő képzésbe vonása valósult meg.

Még drámaibb képet kapunk, ha azt vizsgáljuk, hány közmunkást tudtak kiközvetíteni piaci viszonyok közé, például nyári idénymunkába. Eddig összesen csupán 197 esetben fordult elő ilyen, közülük 120-an vannak a mezőgazdasági idénymunkások, vagyis a közmunkások kb. egy ezrelékét érintette ez a lehetőség, írták.

Az LMP szerint ez azt mutatja, hogy mennyire sikertelen a kormány közmunkaprogramja. Közel 200 ezer családot taszít tartós mély szegénységbe, miközben nem biztosított a kitörés lehetősége. A párt a programjában minden közmunkást képzéshez, illetve valódi munkahelyhez juttatna, írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik