Gazdaság

Kiirtják a szőlőjét annak, aki nem gondozza

Fertőzés terjed a Dunántúlon, a Nébih beavatkozik, ha nem reagálnak a tulajdonosok a felszólításra.

Közleményben tudatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, hogy felszámolja a gondozatlan szőlőültetvényeket a Dunántúlon, a munka ezekben a napokban is folyik. A hatósági eljárás fő célja, hogy a gazdák újra vegyék gondozásba a birtokukban lévő elhanyagolt szőlőültetvényt.

Közérdekű védekezésre csak azokon a területeken kerül sor, ahol a művelésre irányuló felszólítás nem hozta meg a várt eredményt. A hatósági beavatkozás az egészséges termőterületek védelmét szolgálja.

A közlemény szerint a Dunántúl hét megyéjében összesen 80 hektár elhanyagolt szőlőterület – főleg zártkertek és kiskertek – gondozására, illetve felszámolására szólította fel a hatóság az érintett gazdákat. Az intézkedés célja, hogy elejét vegyék az aranyszínű sárgaság betegséget okozó FD fitoplazma fertőzés terjedésének. A tulajdonosok többsége eleget tett a hatósági előírásoknak, azonban a továbbra is gondozatlanul maradt 20 hektáron közérdekű védekezés keretében szükséges kiirtani a tőkéket.

A fertőzést eddig Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Baranya, Somogy, Veszprém és Fejér megyében azonosította a hatóság. Az FD fitoplazma önállóan és művelő eszközökkel nem terjed, új területekre és ültetvényekbe fertőzött szaporítóanyaggal kerülhet. Ültetvényen belül, jellemzően kisebb távolságra a különféle kabócafajok terjesztik. Fenyegető, járványszerű betegséggé válásáért az amerikai szőlőkabóca Európába történő behurcolása felelős. A kórokozó elpusztítására nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédelmi technológia, csak a kabócák ellen van lehetőség a növényvédő szeres védekezésre, amely a fertőzésre körülhatárolt területeken kötelező.

(Fent az MTI fotóján sárga festékkel megjelölt szőlőkarók a beteg, kivágásra ítélt tőkék mellett Badacsonytördemicnél 2016 novemberében)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik