Gazdaság

Gáz lehet Orbán gázterveivel

gázvezeték (mol, )
gázvezeték (mol, )
Elszivárogtak, Magyarország továbbra is csak egy irányból kapja a gáz nagy részét.

Eddig a kormány nemzetközi gázvezetékek építésével kapcsolatos ígéretei közül egy sem valósult meg – írja a Magyar Nemzet, miután Szijjártó Péter az azeri külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után vázolta, miként kaphatunk gázt Azerbajdzsánból. A magyar külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy a Gazprommal kötött megállapodás szerint Bulgária, Szerbia és Magyarország modernizálja belső gázvezeték-hálózatait, nagy kapacitású összeköttetéseket hoznak létre, hogy Magyarországnak az Azerbajdzsánból induló gázhoz is legyen hozzáférése.

A második Orbán-kormány volt energetikáért felelős helyettes államtitkára szerint

már legalább hat új nemzetközi földgázvezeték futna Magyarországra

ha Szijjártó Péter bejelentései valóra váltak volna. Holoda Attila kizártnak nevezte, hogy a Gazprom – saját érdekeivel ellentétesen – segítséget nyújtson abban, hogy az azeri gáz eljusson Európába. Az orosz állami gázmonopóliumnak nélkülözhetetlen az európai piac, nem érdekelt abban, hogy riválisai uniós beszállítási lehetőségekhez jussanak. A szakember jelezte, a korábban bejelentett magyar–azeri gázvezeték is teljes kudarcba fulladt, megfizethetetlenül drágán érkezett volna a gáz ezen az útvonalon.

Milliárdokat nyelt el a cső, amit még Simicska és Orbán együtt talált ki
Ellen-Mol-t akartak, építtettek maguknak egy csövet Szlovákia felé.

Hétfőn a külügyminiszter arról is beszélt, hogy Horvátország máig sem kezdte el építeni az ígért cseppfolyósítottgáz-terminált, valamint Horvátország és Románia nem biztosítja a kétirányú gázáramlást Magyarország vonatkozásában. Emlékezetes: Bukarest és Zágráb már évekkel ezelőtt vállalta, hogy kétirányúsítják a Magyarország felől a területükre érkező vezetéket. Bár mindkét ország tett újabb ígéreteket a határkapacitás-bővítésre, de eddig nem történt érdemi előrelépés.

Közben a lengyelek kikötőt építettek a cseppfolyós gáznak, ahova meg is érkezett az első szállítmány az USA-ból.

Szorul Moszkva, már amerikai gáz is jön Kelet-Európába
A lengyelek kikötőt építettek a cseppfolyós gáznak, ahova meg is érkezett az első szállítmány az USA-ból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik