Gazdaság

Elindult az aláírásgyűjtés a népszavazásért az állami cégvezetők fizetéséről

Az Együtt aktivistái kedden elkezdték gyűjteni az aláírásokat az állami cégvezetők bérének maximalizálásáról szóló népszavazási kezdeményezéshez, írta az MTI.

A referendumot kezdeményező Vágó Gábor (az LMP egyik alapító tagja, volt országgyűlési képviselő) népszavazási kérdését a Kúria hitelesítette, annak szövege:

Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?

Vágó azt mondta az MTI tudósításában, hogy a kezdeményezés rávilágít a magyar társadalom legfontosabb problémájára, az óriási bérfeszültségre.

Igazságtalan, hogy miközben a dolgozók felének fizetése nem éri el a százezer forintot, addig az állami cégek felső vezetői ötmilliót is kereshetnek, mondta.

Hangsúlyozta, hogy összesen 120 napjuk van az aláírások összegyűjtésére. Korábban az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutya Párt is jelezte csatlakozási szándékát, de ők csak később kezdik gyűjteni a szignókat – tette hozzá.

Juhász Péter az Együtt elnöke azt mondta, hogy egy normális világban az állami vezetők béreinek a piaci viszonyokhoz kellene illeszkedniük, de “Orbán Viktor rendszerében nem a teljesítmény és hozzáértés, hanem kizárólag a Fideszhez való lojalitás szabja meg egyes emberek fizetését”.

Havi 7 milliót keres Orbán fő vagyonkezelője
Összegyűjtöttük, mennyit keres Szivek Norbert.

(MTI)

(Nyitóképünkön Vágó Gábor látható)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik