Gazdaság

Kevés a jó magyar alma

Átlagos vagy annál is kisebb mennyiségű almára számítanak a szakemberek a nyár végi, őszi szüret eredményeként, a termés minősége pedig európai viszonylatban igen gyatra: kétharmad körüli az ipari alma aránya (aminek 80 százalékát a sűrítménygyártók vásárolják fel), és csak a maradék az étkezési minőségű, írta a Világgazdaság hétfőn.

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak elmondta, hogy ez az arány Nyugat-Európában fordított.

A magyarországi átlagtermés 550-600 ezer tonna körül alakul, az Európai Unióé 12 millió tonna körül. Az idén azonban nagy terméskiesést okoztak a fagyok, elsősorban Lengyelországban, Németországban, Ausztriában, a Benelux államokban, Szlovéniában és Horvátországban is, tehát a jelentősebb almatermelő országokban. A FruitVeB számításai szerint idén 8 és 9 millió tonna között várható az EU almatermése.

A legalább 3 millió tonnás terméskiesés azt jelenti, hogy keresleti piac lesz, ennek ellenére a FruitVeB alelnöke szerint extrém módon nem fognak elszabadulni sem a termelői, sem a fogyasztói árak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik