Gazdaság

Brutális bírságot fizethet a Mercedes, a BMW, a Volkswagen

autogyar(210x140).jpg (Array)
autogyar(210x140).jpg (Array)
Ha beigazolódik a kartellgyanú, több tízezer fogyasztóvédelmi per jöhet Európában.

A német és az uniós hatóságok az előző évi bevételek akár tíz százalékára rúgó bírságot is kivethetnek a vezető német autógyártókra, ha beigazolódik a kartellgyanú – írta a Süddeutsche Zeitung a Portfólió tudósításában.

Súlyos kartellgyanú a legnagyobb öt német autógyárnál
Lehet, hogy a német gazdaság egyik legnagyobb kartellezési ügyére derült fény.

Mint arról beszámoltunk, a hétvégén robbant a hír, a német autógyártók évtizedek óta összejátszhattak, titkos egyeztetéseket tartottak a technológiákról, az alkatrészeikről, dizájnról, még a beszállítóikról is. Ha a vádak igaznak bizonyulnak, az EU versenyjogi hivatala és a német hatóságok több tízmilliárd euró büntetést is kiszabhatnak.

A Volkswagen közel 21, a Daimler 15, a BMW pedig 9 milliárd euró bírságot fizethetne a három autógyártó előző évi bevételeinek 10 százalékával számolva.

Valószínűleg ennél alacsonyabb lesz a büntetés, ha egyáltalán lesz. A német fogyasztóvédelem vezetője szerint ugyanakkor az autótulajdonosok számára is megnyílik a per lehetősége.

Klaus Müller szerint, ha beigazolódik a kartellgyanú, több tízezer per jöhet, valószínűleg az amerikaiakhoz hasonló gyűjtőperekre kerülhet sor Európában is. A perek alapját egyrészt az jelentheti, hogy a vásárlók jóval többet fizettek az autóikért, mint amennyit kellett volna, másrészt az is, hogy az autók a lehetségesnél alacsonyabb technikai színvonalúak voltak, kérdés azonban, hogyan lehet ezt a bíróság előtt bizonyítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik