Gazdaság

2019-re megújulhat a Köki

Az állomás átépítésére az újonnan érkező emeletes motorvonatok miatt is szükség van.
Kapcsolódó cikkek

Elkészültek a tervek a Kőbánya-Kispest vasútállomás felújításra, 2019-re már be is fejeznék a munkát – erről a Magyar Idők ír.

A létesítményre kétségkívül ráfér a megújulás, a Köki fontos intermodális csomópont, ahol a helyi és távolsági buszok, a metró és a vonat találkozik. A reptéri buszok is ide futnak be, a Budapestre látogató külföldiek közül sokan itt szerzik első benyomásaikat az országról. Még inkább így lesz, ha megépül a repülőtér vasúti kapcsolata, a leágazás ugyanis Kőbánya-Kispest és Monor között hoz létre összeköttetést.

Részben erre a célra vett a MÁV 40 nagy befogadóképességű emeletes motorvonatot, amelyek első darabjai 2019 tavaszán érkeznek meg a hazai vasúttársasághoz. A magasabb építésű járművek fogadásához azonban el kell készülnie a Köki felújításának, ehhez kell ugyanis igazítani a felsővezetékeket és a peronokat.

A MÁV illetékesei a közelmúltban bemutatták a felújítás terveit a kőbányai önkormányzatnak. Az állomás három lépcsőben újul meg. Modern, akadálymentes létesítményt ígérnek, sok rozsdamentes szerkezettel és üveggel, korszerű utastájékoztatással. A terveket az MG Építész Kft. készítheti el, a feladat elvégzésére 74,7 millió forintot kap a cég a MÁV-tól. A finanszírozás az uniós Közlekedés operatív programból történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik