Gazdaság

Széttárta karjait az NVI, nem tőlük tudja a kormány a külföldi magyarok címét

Viszont megvan a megoldás a külföldön élőknek, ha meg akarnak szabadulni Orbán Viktor kéretlen leveleitől.

Pár napja robbant a bomba, amikor Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levélben figyelmeztette külhonba szakadt honfitársainkat arra, hogy regisztráljanak időben, ha részt akarnak venni a jövő évi országgyűlési választásokon. A levél nem elektronikus formában érkezett, hanem papíralapon, postaládába, mint a régmúlt időkben, és ezt olyanok is megkapták, akik nem feltétlen örültek neki, hogy utolérte őket a közcélú kormányzati propaganda.

Egyik nyugat-európai olvasónk jelezte, hogy ő is kapott ilyet, meg is írtuk. Ellenben ő is írt egy e-mailt a Nemzeti Választási Irodának, mivel a híradásokból az jött le neki, hogy az NVI adta át a címlistáját a kormánynak. A következőket kérdezte az NVI-től:

  • Önöktől tudta-e meg a kormány a külföldi lakcímemet?
  • Hogyan törekszik arra az NVI, hogy kizárólag informatív, a választással szorosan összefüggő információ küldésére használja a vevő a címlistát?
  • Amikor a magyar konzulátuson két éve megadtam a levelezési címemet, miért nem informáltak arról, hogy ilyen célokra fogják felhasználni a címemet, és nem csak a kért anyakönyvi kivonatot és üres lakcímkártyát postázzák el részemre? Miért nem volt arról elérhető, kérés nélkül az állampolgár részére bocsátott információ arról, kik és hogyan kezelik az újonnan megadott személyes adatait?
  • Hogyan tudom elejét venni annak, hogy a jövőben ne kapjak hasonló, kéretlen propagandát? Kérem, töröljék a címemet a kormány és egyéb szervezetek részére kiadható címlistából. A személyes adataim legbizalmasabb kezelését követelem.

Így tiltsa le adatait

Nem kisebb személyiség, mint a választási irodát vezető Pálffy Ilona válaszolt a fölháborodott levélre.  Az első kérdésre azt írta, az iroda az általa kezelt nyilvántartásokból csak a jogszabályban leírt jogosultaknak és körben segít. Mivel a kormány nem tartozik e körbe, nekik nem is adtak át adatot. Hozzátette, a magyarországi lakcímmel nem rendelkezőkről nem is adhatnak ki adatot harmadik személynek.

Adatot leginkább a Belügyminisztérium által vezetett személyiadat- és lakcímnyilvántartásból tud lekérni a kormány, méghozzá a “polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény” alapján. És itt jön a legfontosabb rész:

A személyes adatai kiadását bárki megtilthatja, infókat erről a Nyilvantarto.hu oldalon lehet találni.

A július 20-i keltezésű e-mailben Pálffy végül a külügyhöz, belügyhöz és a Miniszterelnökséghez irányítja.

Forrás: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik