Gazdaság

A BKK-vezérnek is rossz érzés, hogy egy fiatalt bevittek a rendőrök

Még mindig nem tartja etikusnak az e-jegy meghekkelését Dabóczi Kálmán, aki elmondta, nem a BKK jelentette fel a srácot, hanem a T-Systems.

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója volt a vendége az InfoRádió Aréna című műsorának, aminek az adta a lényegét, hogy meghekkelték a közlekedési cég e-jegyrendszerét.

Egyes embereknek a szándékát nagyon nehéz minősíteni mikrofon vagy íróasztal mellől.

Szerinte sokan brahiból, virtusból tesztelte a rendszert, “ez elég veszélyes csínytevés”, sokszor büntetőjogi kategória. Sok fiatal tudatában sincs, hogy jószándékból próbálgatja rendszerek védelmét, nem jogszerű tettet hajt végre.

Az őrizetbe vett 18 éves fiúról is beszélt, de nem sokat, mert eljárás van folyamatban. A feljelentést amúgy nem a BKK tette, hanem a T-Systems Magyarország Zrt., ami az egészet működteti. A T-Systems észlelte a behatolási kísérletet. Nem igaz, hogy fillérekért lehet utazni a BKK-n, ezek csúnya csúsztatások, a rendszer lezár időben szerinte – mondta Dabóczi.

Rossz érzés nekünk is, ha egy fiatalt ilyesmi miatt kellemetlen helyzetbe hoznak.

Napról napra erősebbek a biztonsági rendszerek amúgy, most már biztos nem lehetne ilyen módon jegyet szerezni. Nem tudnak arról, hogy illetéktelen kezekbe kerültek volna adatok. Ismét felhozta, hogy nem törünk fel postaládát csavarhúzóval személyes adatokért. A virtuális térben még nem érték el ezt a nívót Dabóczi szerint. Hozzátette, nagyon jó, hogy erről vita van, indulatokat kelt.

Én nem szeretnék senkit fenyegetni.

Mindenki legyen szerinte tudatában, mivel játszik. Az elfogott srácot nem tartja etikus hekkernek, el is magyarázta a hekkertudomány jelenlegi állását, miszerint a srác a szürkezónához tartozik (akik szerinte nem élnek vissza a talált biztonsági résekkel, de azért kérnek némi pénzt a cégtől a találatukért).

Dabóczi szerint a mostani rendszernek is megvannak a biztonsági hibái, ez “nem egy Fort Knox-szerű rendszer” – utalt az amerikai aranytartalék szigorúan védett helyére. Szerinte tehát megvannak azok a pontok, amik segítik, hogy ne legyen hamisítás. Rések persze vannak, pl. az ellenőröket is fel kell készíteni. Az interjút itt nézheti meg teljesen:

Azt tették, amit tenniük kellett

A BKK és a T-Systems pénteken késő este közös közleményt adott ki, amelyben leírták: a T-Systems Magyarországnak – szigorú belső protokollja szerint – az általa fejlesztett rendszerek védelmében egy adott szintet elérő esemény esetében kötelessége feljelentést tenni. Ugyanakkor sajnálják, hogy a gyanúsított egy fiatal diák, aki a médiában megjelent nyilatkozatai szerint jószándékkal járt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik