Gazdaság

Nálunk mossa pénzét a maffia

A Camorra és a Cosa Nostra mellett albán és a grúz bűnözői csoportok is kedvelik Magyarországot.

Az Europol jelentése alapján az Il fatto quotidiano portál összesítette a szervezett bűnözés adatait országonként, ami alapján a hvg.hu azt írja, van mire figyelni Magyarországon is. Már pusztán az a tény, hogy a balkáni útvonalon található az ország, kiváltja a pénzmosás és a szervezett bűnözés ellen dolgozó rendőrök figyelmét. Egy maffiával foglalkozó olasz nyomozó példákat is hozott az alvilág magyarországi működéséről.

2015-ben egy olasz bűnözői csoport, Camorra-tagokkal, magyar és svájci bankokon át juttatta el pénzét lombardiai üzletemberekhez. Korábban, még 2012-ben kiderítették, hogy egy a Cosa Nostrához kötődő cataniai üzletember szintén egy Svájcban, illetve egy Magyarországon működő offshore bankot használt pénzmosásra – hogy pontosan melyik bankról volt szó, nem árulták el. Az „üzletembertől” mindenesetre 20 millió eurót foglaltak le.

Közben a kelet-európai szervezett bűnözés is megjelent, az Europol szerint az egykori Szovjetunió bűnbandái cigarettát, az albán maffia főleg drogot visz át Magyarországon, de a grúz Kutaiszi klán több tagját is elfogták már nemzetközi nyomozás után.

A maffia a környező országokban is aktív. Szlovákiában a Cosa Nostra nem éri be pénzmosással, fegyverkereskedelem miatt is indult nyomozás, és kábítószert is gyárthat. Ausztriában a Camorra mellett a csecsen maffia is, az olasz ’Ndrangheta a gazdasági bűncselekmények mellett az illegális szerencsejátékok szervezésében aktív. Csehországban a vietnami és kínai alvilág, Romániában a Cosa Nostra és a Camorra a fontos szereplő.

Az olasz nyomozók már az egész európai gazdaságot látják veszélyben, mivel a maffiacsoportok az európai gazdaság szinte minden területén jelen vannak, és nincs olyan ország, ahol ne lennének aktívak. Az Europol úgy számol, hogy csak a legnagyobb olasz bűnözői csoportok évente 110 milliárd eurónyi pénzt mozgatnak meg.

Az EU hatóságai nagyjából ötezer, kisebb-nagyobb szervezett bűnözői csoportról tudnak. Kelet-Európa gazdaságát jellemzően az exszovjet, illetve a török szervezetek hálózzák be, egyre jelentősebbek az albán klánok, és immár a távol-keleti bűnözői csoportok sem elhanyagolhatóak.

Néhány éve nagy vihart kavart, amikor Roberto Saviano, a Camorrával foglalkozó olasz író nyilvánosságra hozta, hogy a nápolyi szervezett bűnözés egykori “pénzügyminisztere” elkezdett mesélni-.

Hatmilliárdnyi maffiapénzt mostak nálunk
A 21 millió euró útját az olasz hatóságok 2008-ban követték Nápolyból Svájcba, majd innen Magyarországra. Focicsapatot vettek volna belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik