Gazdaság

Az agrárminiszter tudja a megoldást a migrációra

Felcsút, Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Fazekas Sándor (felcsút, orbán viktor, mészáros lőrinc, fazekas sándor)
Felcsút, Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Fazekas Sándor (felcsút, orbán viktor, mészáros lőrinc, fazekas sándor)

Úgy tűnik, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nem csak a mezőgazdaság szakértője, de az Európát sújtó migrációs krízisre is megoldást talált. A Figyelőnek adott interjújában arról beszélt, hogy folyamatosan növekszik Magyarország exportteljesítménye, például a keleti nyitás révén. Vannak azonban még olyan országok, ahol régebben Magyarország az agrártermékek piacán az élvonalban volt, például Észak-Afrikában – ezeket a pozíciókat kell visszaszerezni.

Amennyiben ott lehetőséget teremtünk, kevesebben veszik a vándorbotot és bukkannak fel migránsként mondjuk egy líbiai tengerparton.

A sikerhez szükség van új vezértermékekre is, mint amilyen most a Pick-szalámi vagy a tokaji aszú. A furminton már dolgoznak, de a miniszter szerint jó irány lehet még a csemegekukorica vagy a kenyérgabona.

A kemény kérdéseket mellőző interjúban Fazekas eldicsekedett azzal is, hogy sikeres volt a Földet a gazdáknak!-program,

hiszen több mint 30 ezer gazda jutott területhez és közel 200 ezer hektárt értékesítettünk nyilvánosan,

bár még több tízezer hektár állami föld maradt, amelynek nem lett gazdája.

Hogy a magánszemélyek, pontosabban az egyéni gazdaságok mennyire jártak jól a földárveréssel, arra jó példa egy nemrégiben közzétett térkép. Ezen jól látszik, hogy a 2015-2016-os időszakban több mint ezer hektár került Mészáros Lőrinchez és családjához, így az Orbán Viktor érdekeltségeivel kiegészülő kör jelenleg 2268 hektáron gazdálkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik