Gazdaság

Korrupt, autoriter, elszigetelt vezetők haverkodása – Az ellenzék a Netanjahu-vizitről

Páros lábbal szálltak bele a semmitmondó magyar-izraeli kormányfői találkozóba. A többség szerint semmit sem sikerült elérni a cimboráláson kívül.

Kedden megkezdte hivatalos magyarországi látogatását Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki Orbán Viktor magyar kormányfővel is tartot egy közös sajtótájékoztatót. A két állami vezető körbeudvarolta egymást: a nemrég még Horthy Miklóst méltató Orbán ezúttal elnézést kért a nácikkal való világháborús kollaborációért és zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmusra, míg Netanjahu azt mondta, a jövőbe tekintenek inkább a kétoldalú kapcsolatok terén.

DK: Két autoriter vezér, ha találkozik

Mindenesetre az ellenzék nem késlekedett reagálni a magyar-izraeli barátkozásra. Elsőnek a DK közleményét nyomta ki az MTI. A párt szerint Netanjahu egy “bűnös politikai hazárdjáték részeként” látogatott Magyarországra. Ara-Kovács Attila, a párt elnökségi tagja azt mondta, noha az izraeli és a magyar miniszterelnök különbözően látja a világot, érdekeik azonosak:

egy autoriter, a demokráciát lebontani kész politika megvalósítása.

Szóvá tette, hogy a látogatás nem a jó gazdasági, kulturális kapcsolatoknak szól, hanem “beiratkozás egy klubba, amelynek Putyin, Erdogan és Orbán a tagjai”. Ara-Kovács szerint elengedhetetlen lett volna, hogy Netanjahu elítélje az antiszemita indulatokat keltő magyar aktuálpolitikát, szerinte efelett nem lehet szemet hunyni szavazatokért. Azt kérte, a demokratikus pártok, szervezetek bojkottálják a két kormányfő hivatalos programjait.

MSZP: Finkelstein ott is eladta “gyűlölettermékét”

Az MSZP szerint Magyarország és Izrael hagyományosan szövetségese egymásnak, a két ország közötti hosszú távon fenntartható jó viszony nemzeti ügy. A szocialisták bírálják Netanjahut, mert olyan kijelentéseket tett, amikkel részévé vált a magyar belpolitikának, a kormány kampányának. Erről Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja beszélt.

A politikus szerint a két ország közötti jó viszony felül áll a pártok közötti vitákon, és azt kívánta, hogy a két miniszterelnök találkozója kölcsönösen jó legyen mind a két országnak. Hozzátette, elítélik azt, hogy Netanjahu partnere kíván lenni Orbánnak egy olyan belpolitikai kampányban, aminek középpontjában “az ellenségkeresés, az uszítás, a hergelés és a népbutítás áll”.

Sajnálják, hogy ez olyan időszakban történik, amikor “a gonosz és ostoba kormányzati kampány” szítja a magyarországi antiszemitizmust. Azt is sajnálják, hogy a miniszterelnök kijelentései a magyarországi zsidóság körében csak fokozzák a bizonytalanságot.

Értjük mi, hogy a két miniszterelnök közös főtanácsadója, Arthur Finkelstein két helyre is eladta a gyűlöletterméket, ugyanakkor nagyon reméljük, hogy kettejük találkozójának nem csak a hergelés lesz az egyetlen eredménye.

Jobbik: Történelmi találkozó? Hol?

A Jobbik arra kíváncsi, hogy a színfalak mögött miben állapodott meg, “miről egyezkedett” Orbán és Netanjahu – közölte Bana Tibor, a párt országgyűlési képviselője. A Jobbik vitatta, hogy a két kormányfő találkozója történelmi jelentőségű lenne, ha azon hivatalosan semmilyen érdemi megállapodás, döntés nem született. Ahogy Bana fogalmazott:

A világ két legkorruptabb kormányfőjének közös sajtótájékoztatójából ugyanis semmi konkrétumra nem derült fény.

LMP: Nem lesz világpolitikai áttörés

Az LMP szerint bár van nemzetközi politikai jelentősége az izraeli miniszterelnök látogatásának, de attól nem várható, hogy Magyarország hatékonyabban tudja majd a nemzeti érdekeit a világpolitikában képviselni. Ungár Péter, a párt országos elnökségi tagja azt mondta, önmagában a látogatás nem probléma. A probléma a magyar külpolitikával van, azzal, hogy a Magyarországgal szövetséges államok vezetői nem jönnek Budapestre.

Úgy látta, hogy a keleti és a déli nyitás után elérkezett a pillanat a nyugati nyitásra, arra, hogy Magyarország aktív, alakító módon, a nemzeti érdeket képviselve részt vegyen a szövetségi rendszereiben, a NATO-ban és az EU-ban. Arról is beszélt, hogy a magyar és az izraeli miniszterelnök is egyre inkább elszigetelődik a nemzetközi színtéren és az egymással való kapcsolattartásban próbálják ezt feloldani.

Az a semmitmondás, amit a találkozó utáni nyilatkozatokban lehetett tapasztalni, azt mutatja, hogy a kétoldali kapcsolatok nem fognak jelentős részben hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország a nemzeti érdekeit hatékonyabban tudja a világpolitikában képviselni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik