Gazdaság

Büntetőeljárást varrt a NAV a korrupció ellen tiltakozó férfi nyakába

Szentesi Kálmánnak elege lett az átláthatatlan költekezésből, visszakérte az adóját. Cserébe költségvetési csalással gyanúsították meg az adónyomozók.

Márciusban írtunk legutóbb Szentesi Kálmánról, akinek elege lett abból, ahogy az általa befizetett adót felhasználja az állam. A korrupció ellen tiltakozva visszakérte a NAV-tól a 2015-ben befizetett személyi jövedelemadója egy részét, 1 361 751 forintot. A NAV erre 408 ezer forintos bírságot szabott ki rá, jogosulatlan adó-visszaigénylés miatt.

A Transparency International – amely Szentesit képviseli a bírság miatt indult perben –  keddi közleményében azt írja, hogy nem állt meg itt az ügy, a NAV nyomozói ugyanis július 13-án összesen 1 500 417 forint összegű adó „részben csak megkísérelt elcsalása miatt” költségvetési csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsították meg Szentesit.

A közleményből kiderül, hogy ennek hátterében az áll, hogy az adóhatóság a 408 ezer forintos bírság kiszabása után elrendelte Szentesi 2014-es adóbevallásának soron kívüli vizsgálatát, és talált is 128 993 forint eltérést. Az összeget Szentesi valóban jogosulatlanul igényelte vissza, de azért, mert a NAV a vonatkozó határozatot rossz címre postázta. A férfi így azt hitte, hogy 2014-ben túlvonták a személyi jövedelemadóját, ezért visszakért 128 ezer forintot, amit a NAV vissza is utalt.

Bár az adóhatóság a pénzt egészen mostanáig nem követelte vissza Szentesi Kálmántól, az adónyomozók úgy vélik, a visszautalással megvalósult a költségvetési csalás, amihez hozzácsapták azt a 1 361 751 forintot, amit „meg akart menteni attól, hogy valamelyik oligarcha, vagy a befolyásos politikusi családtagok egyikének a magánvagyonává alakuljon át”. Ez utóbbit a NAV szerint csak a hatóság szemfülességének köszönhetően nem sikerült „elcsalni”.

A 408 ezer forintos bírság ügyében Szentesi pert vesztett a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, az őt képviselő Transparency International ezért az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

A Transparency szerint Szentesi Kálmán azzal, hogy a korrupcióra hivatkozva visszakérte az adóját, egyetlen fillérrel sem kurtította meg az állam adóbevételeit, így a drákói mértékű bírság kiszabása szükségtelen volt.

(Kiemelt kép: MTVA / Róka László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik