Gazdaság

66 ember kezén csattant a bilincs lóhús miatt

Öreg és beteg lovakat vittek a vágóhídra, „marhahúspogácsa” lett belőlük.

Legalább 66 embert tartóztattak le a hatóságok abban az európai élelmiszercsalási ügyben, amelyben a vásárlókhoz emberi fogyasztásra alkalmatlan lóhús került.

Az Európai Unió rendőri koordinációs szerve, az Europol közlése szerint nyolc nemzet hatóságai működtek együtt az ügyben. A fő gyanúsítottat, egy holland üzletembert még áprilisban letartóztatták Belgiumban. Spanyolországban pedig 65 ember ellen emelhetnek vádat pénzmosás, állatkínzás és közegészségügyi szabályok megsértése miatt.

A spanyol hatóságok tájékoztatása szerint a bűnszervezet öreg, illetve rossz egészségi állapotban lévő lovakat vásárolt meg Spanyolországban és Portugáliában. Az állatokat – irataikat meghamisítva – vágóhídra vitték, a húst pedig Belgiumba szállították. Az illegális húsüzletből egy év alatt hatmilliárd forintot profitálhattak.

A csalásra még 2013-ban derült fény, amikor az ír élelmiszerbiztonsági hatóság az általa vizsgált marhahúspogácsákban rátalált a lóhúsra. Az ügy feltárásában Belgium, Franciaország, Olaszország, Portugália, Románia, Svájc, Nagy-Britannia és Spanyolország rendőri szervei működtek együtt. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik