Gazdaság

Százmilliós hasznot hoz a NAV csodafegyvere

Pár hónap alatt igen látványos eredményeket értek el.

Az úgynevezett adótraffipax március óta működik, de a Magyar Idők szerint máris százmilliókban mérhető a haszon. (Ez lényegében nem más, mint egy internetes hírlevél arról, hogy a NAV mikor, kiket, hol ellenőriz.) A lapnak Tállai András, az adóhivatal vezetője azt mondta, az adótraffipax az online pénztárgépek rendszerével igazán hatásos párost alkot.

Az első hónapok látványos eredményeket hoztak.

Több fővárosi és vidéki helyszínen 40-50 százalékkal több nyugtát adtak a vállalkozások, mint korábban, és a pénztárgépekbe beütött összegek is növekedtek, nem is csekély mértékben. Volt olyan kereskedelmi egység, ahol a bevétel a korábbi 965 százalékára ugrott abban az időszakban, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) előre bejelentett vizsgálata zajlott.

NAV-adoellenor(4)(960x640).jpg (adóellenőr, NAV, nyugta)
Előre közli a NAV, hova megy ki ellenőrizni, a vállalkozók rájönnek, több a bevételük és a dolgozójuk
A budapesti nagyvásárcsarnok vállalkozói 43 százalékkal több bevételt ütöttek be a pénztárgépekbe az ellenőrzés hetében, mint a megelőző héten. Egy fővárosi kerület vendéglátóinál is látszólag megtáltosodtak.

Mindent egybevetve – a hivatal becslése szerint – az új tájékoztató rendszer már az első hónapokban százmillió forintokban mérhető hasznot hajthatott. A NAV célja ugyanakkor nem a büntetés, hanem az, hogy mindenki tartsa be az előírásokat, fizesse be az adókat és legálisan alkalmazza dolgozóit – mondta Tállai András, hozzátéve, ezért is hirdetik meg az adótraffipaxban akciók legnagyobb részét. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik