Gazdaság

Feltűnően kevés pert nyernek a dolgozók a cégükkel szemben

A munkaügyi perek 70 százalékát a munkavállalók indítják a munkaviszonyuk megszüntetése miatt. Leggyakrabban azt vitatják az alkalmazottak, hogy valós volt-e a megszüntetés indoka és okszerűsége, de emellett gyakran hivatkoznak diszkriminációra és a joggal való visszaélésre is. A Kúria jogegységesítő tevékenységének legfontosabb eszköze a joggyakorlat-elemzés – mondta Tálné Molnár Erika kollégiumvezető-helyettes egy háttérbeszélgetésen. Legutóbb a joggal való visszaélés tilalmával kapcsolatos ítélkezési gyakorlatot és az egyenlő bánásmód követelményével kapcsolatos ítélkezési gyakorlatot vették górcső alá – tette hozzá.

A visszamenőleg vizsgált 310 munkaügyi per csak 20 százalékában állapították meg a bíróságok a munkáltatók jogellenességét, az adatokon még a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiuma is meglepődött – írta a vg.hu. Ezek között csak két olyan per volt, amely a munkavállalóval szemben indult joggal való visszaélés miatt.

Az elemzőcsoport megállapította, hogy a perekben a jogi visszaéléskor a sértett fél csak kártérítést kérhet, és nem kérheti a jogviszonya helyreállítását, vagyis azt, hogy egy nyertes per esetén helyezzék vissza az állásába.

Nem titkolt szándékunk, hogy a jogalkotókra nyomást gyakoroljunk, hogy ezeknél az eseteknél az eredeti munkakörbe visszahelyezést ismét vegyék bele a munka törvénykönyvébe – tette hozzá a tanácselnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik