Gazdaság

Akadálymentesítenék a turizmust

kerekesszékes nagyi (kerekesszék, nagymama, )
kerekesszékes nagyi (kerekesszék, nagymama, )
Közösen lép majd fel a jövőben a Magyar Utazási Irodák Szövetsége és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a turisztikai szolgáltatások, látnivalók akadálymentesítéséért – jelentette be sajtótájékoztatóján a két szövetség elnöke.

Együttműködési megállapodásuk célja – a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ-egyezmény szellemében —, hogy elősegítse a mozgássérült emberek egyenlő esélyű hozzáférését a turizmushoz, a szabadidős, rekreációs tevékenységekhez, és hogy minderre felhívja a döntéshozók és a turizmus szereplőinek figyelmét. A két szervezet a jövőben közös lobbitevékenységet folytat az akadálymentes turizmusért, a turisztikai látnivalók teljes akadálymentesítéséért.

Fontos, hogy a turizmusban dolgozók megismerjék azokat a sajátosságokat, speciális igényeket, amelyek a mozgássérült emberek utazása, rekreációja során felmerülnek, ehhez információs anyagokkal, képzésekkel, utas-utazásszervező találkozókkal kívánnak hozzájárulni.

Megtérülő befektetés lehet a nyitás

Magyarországon még mindig nem figyelnek eléggé a mozgássérült emberek szempontjaira a turizmusban – mondta el Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke. Ösztönözni szeretnénk a szolgáltatókat, hogy nyissanak a mozgáskorlátozott emberek felé. Az akadálymentes környezet és szolgáltatás kialakítása megtérülő befektetés, ráadásul mindenkinek kényelmesebb, megkönnyíti az idősek, a kisgyermekes családok életét is – tette hozzá.

Az utazási irodák folyamatosan szembesülnek a mozgáskorlátozott turisták nehézségeivel, mivel a turistacsoportok tagjai között gyakoriak a mozgássérült, vagy idős és nehezen járó, vagy akár babakocsival közlekedő vendégek. Szeretnénk elérni, hogy a turizmus szempontjából frekventált helyszínek mindenki számára könnyen megközelíthetőek legyenek, és felhívni a felújításokat, fejlesztéseket, beruházásokat koordinálók figyelmét arra, hogy ezeket a szempontokat nagyobb hangsúllyal vegyék figyelembe a munkák során – mondta Erdei Bálint, a MUISZ elnöke.

A két szervezet hangsúlyozta: az akadálymentesített turisztikai helyszínek száma folyamatosan nő, de sok még a megoldásra váró feladat. A problémát a helyszínválasztással is érzékeltették. A sajtótájékoztatót az Országház északi, turistabuszok számára kijelölt parkolójánál tartották, ahonnan kerekesszékkel nem lehet feljutni a nemrég felújított Kossuth térre vagy biztonságosan bejutni az újonnan épült Látogatóközpontba. Az autóbuszos csoportokkal érkező kerekesszékes utazókat ezért gyakran az idegenvezetők és az utastársak viszik fel a lépcsőn. A MUISZ a problémát több alkalommal is jelezte, de eddig itt nem történt intézkedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik