Gazdaság

Zárt osztályra került, mert újra kifizettetné a bank a lakását

A társasházat építtető vállalkozó felvette a pénzt a beköltözőktől, a pénzintézet felé viszont nem egyenlítette a tartozást.

Kétszer kellene kifizetniük lakásukat két szegedi és egy makói társasház lakóinak – írja a Délmagyarország.

A társasházakat felépítő vállalkozó keretjelzálog-szerződést kötött egy bankkal. A hitelből felépítette a lakásokat, amiket a beköltözők ki is fizettek neki, a bank felé viszont nem rendezte a tartozást. A pénzintézet később a lakókon követelte a pénzt, ők viszont polgári perben próbálták bizonyítani igazukat. A vállalkozót közben első fokon öt és fél év börtönre ítélték.

A lakóknak eddig annyit sikerült elérni, hogy egyetlen házaspárnak elengedte a bank az összeg kifizetését, most pedig egy kerekesszékes lakónak engedményt tettek: csak 1,8 millió forintot kell a vételáron felül megfizetnie. A cikk szerint azért, mert a bankra nem vetne jó fényt, ha egy tolószékes nővel viaskodnának.

Biharvári Gyuláné azt mondta a lapnak, hogy méltánytalannak tartja, hogy a többi lakóval szemben megkülönböztetik őket, mert minden lakónak megroggyant az élete az évek során, családok hullottak szét. Neki pszichiátriai kezelésre volt szüksége, mert mély depresszióba esett, férje zárt intézetbe került. Sok megaláztatásban volt részük, amikor a bank képviselői és a végrehajtók megjelentek, árverésre kiírt lakásaikat mutogatva a vevőknek.

A lakók képviselője feljelentést tesz a vállalkozó és a lakók közti adásvételeket bonyolító ügyvéd ellen, a bank ellen pedig polgári pert kezdeményez jogtalan gazdagodás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik